Met een set van 50 kaarten spelen met optische illusies

21 oktober 2019

Van de set kaarten met visuele en optische illusies zijn in verschillende landen vertalingen op de markt beschikbaar. De editie voor het Nederlandse taalgebied was zeer succesvol en was ook snel uitverkocht. De oplettende lezer kan echter via internet of bij enkele boekwinkels nog exemplaren van dit leerzame spel met beeldillusies en andere visuele verschijnsel aanschaffen.

Met een set van 50 kaarten spelen met optische illusies

50 illusions d’optique en 50 illusioni ottiche

Elke kaart bevat een afbeelding met een visuele of optische illusie of een bepaalde vorm van een magisch visueel fenomeen. Onder de afbeelding is een vraag, een toelichting of een opdracht in relatie tot het plaatje gegeven. Op de achterzijde van de kaart is het bijzondere van de afbeelding in woord en beeld uitgelegd. Twee extra kaarten worden gebruikt om te meten of bijvoorbeeld beide lijnen evenlang zijn, terwijl zij in eerste instantie duidelijk niet even lang zijn.

Ook kan de kaart gebruikt worden om je zelf te overtuigen dat ogenschijnlijk kromme lijnen in werkelijkheid volkomen recht zijn weergegeven. Beide kaarten bevatten een gaatje om te gebruiken bij een optisch bedrogspelletje, waarbij schaduw kleur laat veranderen. Vrijwel alle vormen en typen in de groep van klassieke illusies zijn meegenomen door de ontwerpers van het experimenteerspel. Ook zijn er kaarten om onze waarneming te plagen en om ons sterk te verbazen.

Met een set van 50 kaarten spelen met optische illusies - 2 Met een set van 50 kaarten spelen met optische illusies - 3 Met een set van 50 kaarten spelen met optische illusies - 4

ISBN 978-1-4095-2858-6, “50 illusions d’optique”, Usborne Publishing, 2011, 50 groot formaat kaarten.

ISBN 978-1-4095-2857-9, “50 illusioni ottiche”, Usborne Publishing, 2011, 50 groot formaat kaarten.