Michael Smit (1932-2000)

13 februari 2021

De Canadese biochemicus Michael Smith (1932-2000) ontving in 1993, samen met de Amerikaanse biochemicus Kary Banks Mallis, de Nobelprijs voor Scheikunde. Zij ontvingen deze Nobelprijs voor de resultaten van hun onderzoek en ontwikkeling van het gebruik van methodes binnen de DNA-chemie. Hij werd daarmee een van de vaders van de ontwikkelingen in de biotechnologieboom.

Michael Smit (1932-2000)

Michael Smith ontving in 1993 de Nobelprijs voor Scheikunde.

In de jaren zeventig ontdekte hij hoe genen precies gemanipuleerd kunnen worden. In een beschamende fout wees het tijdschrift “Cell” aanvankelijk zijn werk af en verklaarde dat het “niet van algemeen belang” was. Een ander tijdschrift publiceerde het betreffende artikel een jaar later wel. Daarna ontstond een succesvolle toepassing van de bevinding uit het onderzoek.

De ontwikkelde techniek wordt toegepast in medisch onderzoek naar ziektes als Alzheimer, taaislijm en hemofilie. Smith kon het zich veroorloven om zijn aandeel van de geldprijs te doneren aan verder wetenschappelijk onderzoek en onder andere aan een vereniging voor het realiseren van banen voor vrouwen in de wetenschap. Zijn ontdekking van het gen had hem vermogend gemaakt als medeoprichter van een groot biotech bedrijf. Michael Smith stierf op 4 oktober 2000 in Vancouver aan leukemie.


Gerelateerde artikelen