Museum Collectie Brands toont veelzijdige collecties

28 maart 2022

Grondlegger van het cultuurhistorisch en streekmuseum Jans Brands, verzamelde werkelijk alles in zijn eigen boerderij in Nieuw-Dordrecht. Tot en met 30 september 2022 vindt in dit museum de expositie “Van Toverlantaarn tot YouTube” plaats. De expositie neemt je mee op een tijdreis door de ontwikkelingen van fotografie en film vol Drentse verhalen. Foto’s, films en video’s kunnen we nauwelijks nog uit ons dagelijks leven wegdenken. Toch is het ontstaan van de beeldtechnologie pas circa 200 jaar oud.

Museum Collectie Brands toont veelzijdige collecties

Museum Collectie Brands

Weet jij wat een toverlantaarn is? Heb je ooit zelf analoge foto’s ontwikkeld? Voel je je thuis op YouTube en TikTok? Het komt allemaal aan bod in de expositie voor de hele familie. De Nederlandse wetenschapper Christiaan Huygens is de vermoedelijke uitvinder van de toverlantaarn. Hij zou een werkende projectielantaarn rond 1659 hebben vervaardigd.

Zelf was hij echter niet bepaald erg trots op zijn uitvinding, want hij was van mening dat een dergelijke uitvinding zijn reputatie als serieus wetenschapper geen goed zou doen. De naam toverlantaarn spreekt tot de verbeelding, maar met toveren heeft de lantaarn niets te maken. Het museum beschikt over leskoffers die tegen een geringe vergoeding uitgeleend worden voor educatieve voorbereidingen.

Museum Collectie Brands toont veelzijdige collecties - 2

Museum Collectie Brands, Herenstreek 11, NL-7885 AT Nieuw-Dordrecht, www.collectie-brands.nl.


Gerelateerde artikelen