Techno band Kraftwerk aan basis elektronische muziek (2)

25 maart 2022

Het avontuur van elektronische muziek begint in een experimenteerruimte en iets later in een geluidsstudio. De genialeuitvinder Leon Theremin presenteerde al in de 1920-er jaren zijn opzien baarlijke geluidsmachine “etherfoon”, die op eenvoudige manier elektronische tonen kon opwekken. In de jaren daarna werden op diverse locaties in Europa steeds meer unieke geluidssystemen toegevoegd aan de bestaande apparaten voor elektronische muziek.

Techno band Kraftwerk aan basis elektronische muziek (2)

Electro. Von Kraftwerk bis Techno

In het Philips NatLab verscheen rond 1958 een eerste album met elektronische muziek. In de expositie zijn enkele nagebouwde studio’s te aanschouwen, waarin zelfs de “antieke” elektronische apparatuur staat opgesteld. In 1970 realiseerden Ralf Hütter en Florian Schneider met eenvoudige middelen hun elektronische Kling Klang Studio in Düsseldorf, startten het multimediaproject Kraftwerk en ontwikkelden hun concept van de industriële “volksmuziek”.

Er werd al snel gesproken van muziek, gemaakt door robots. Het medium Kraftwerk was ontstaan. De promotie voor het concept van Kraftwerk kwam op gang en alle kennis en ervaring bij de reclamemakers werden gebruikt in de enorme hoeveelheid promotie-uitingen. Bij de expositie verscheen een rijk geïllustreerde catalogus en bij de kassa is een 3D-bril beschikbaar voor de 3D-projectie.

Techno band Kraftwerk aan basis elektronische muziek (2) - 2 Techno band Kraftwerk aan basis elektronische muziek (2) - 3 Techno band Kraftwerk aan basis elektronische muziek (2) - 4
Voor- en achterzijde van de verpakking voor een stereoscopische bril voor de 3D-projecties tijdens de expo “Electro. Von Kraftwerk bis Techno”. Afb. Comickunst uit de periode van de technomuziek.

“Electro. Von Kraftwerk bis Techno”, Alain Bieber, Stichting Museum Kunstpalast, 2021, 104 pagina’s, € 24,80.

Kunstpalast Düsseldorf, Ehrenhof 4-5, D-40479 Düsseldorf, www.kunstpalast.de.