Techno band Kraftwerk aan basis elektronische muziek (1)

24 maart 2022

In de expositie “Electro. Von Kraftwerk bis Techno” in het Kunstpalast Düsseldorf staan de geschiedenis van elektronische muziek en de muziek en optredens van de Duitse techno band Kraftwerk centraal. Het is een multimediale expositie geworden over de 100-jarige geschiedenis van elektronische muziek en vele verbindingen en overeenkomsten ervan tot kunst en kunstzinnige evenementen en uitingen.

Techno band Kraftwerk aan basis elektronische muziek (1)

Electro. Von Kraftwerk bis Techno

Het geheel is een spectaculair samenspel tussen beeld, geluid, kunst en visuele interactieve belevenissen. “Electro” laat bezoekers van het Kunstpalast aan de hand van 500 wand- en vloerstukken en ingerichte ruimten, voor een deel interactief, geven een fascinerend beeld van de elektronische muziek vanuit diverse perspectieven, standpunten en aspecten. Tot en met 15 mei 2022 zijn bezoekers welkom in het Kunstpalast om alles van dichtbij met nagenoeg alle zintuigen te beleven.

De relaties tussen de optredens van Kraftwerk, de reacties van het aanwezige publiek, de zichtbare ervaringen en de unieke verbindingen tot de kunst in het algemeen zijn op uitstekende manier gerealiseerd. De eerste vormen van elektronische muziek werden hoorbaar in de 1920-er jaren in de vorm van de akoestische Science Fiction. Een periode van experimenteren in studioruimten en bij directe optredens was aangebroken.

Techno band Kraftwerk aan basis elektronische muziek (1) - 2
Een beeld van de nagebouwde muziekstudio voor het realiseren van elektronische muziek.

Het baanbrekende werk van de pioniers van het eerste uur krijgt de nodige aandacht in gevarieerde opstellingen. Bezoekers krijgen een beeld van de inspanningen door de Rus Leon Theremin en de Duitser Karlheinz Stockhausen. Het is Stockhausen die jarenlang heeft kunnen experimenteren, ervaren en produceren in zijn WDR-studio voor elektronische muziek. (Wordt vervolgd).

“Electro. Von Kraftwerk bis Techno”, Alain Bieber, Stichting Museum Kunstpalast, 2021, 104 pagina’s, € 24,80.

Kunstpalast Düsseldorf, Ehrenhof 4-5, D-40479 Düsseldorf, www.kunstpalast.de.