Muur tussen Oost en West al twintig jaar verleden tijd

3 oktober 2016

Op 9 november 2009 was het inmiddels 20 jaar geleden dat de muur tussen West- en Oost-Berlijn op een verrassende wijze viel en het volk onmiddellijk aanving met de sloop van de gehate betonnen muur. In een politiek samenspel tussen de bezetters van Berlijn en de politieke leiders van de beide gescheiden landen werd de eenheid van Duitsland voorbereid en met succes. Na elf maanden van voorbereidingen en besprekingen werd die eenheid een feit en volgde er een wereldwijde erkenning voor het nieuwe verenigde Duitsland.

Muur tussen Oost en West al twintig jaar verleden tijd

Reader's Digest november 2009

Stukken uit de betonnen muur werden als souvenir verkocht en verzameld. Als snel werd van een betonnen stukje muur een hologram gemaakt en in de vorm van een 3D sticker aangebracht op brochures, aandenkens en feestelijke uitnodiging- en herinneringskaarten. Er was een bijzondere stemming bij de burgers van het gedeelde Duitsland. Door veel inspanningen, teleurstellingen, successen en met veel financiële offers is het gelukt om weer één land te realiseren.

De val van de muur heeft veel aanleiding gegeven voor feestelijkheden en ook na 20 jaar. Het bekende maandblad Reader’s Digest koos voor haar Duitstalige uitgave van november 2009 voor het gebruik van de moderne 3dimensionale beeldtechniek van een lenticulaire foto met een magisch beeldspel rondom de Brandenburger Tor. Juist door de lenticulaire beeldtechniek is het mogelijk om in een 3D foto meerdere beelden vooraf aan te brengen. In de foto ziet de kijker het oorspronkelijke sombere gezicht van de Brandenburger Tor midden in de verboden zone en een vrolijk en druk beeld van de vrije Brandenburger Tor. De keuze voor de 3D foto is gewaardeerd door kopers en lezers van dit maandblad.


Gerelateerde artikelen