Nederlands striptijdschrift nu ook met 3D stripverhaal

25 december 2014

Dankzij een tip van één van onze trouwe lezers zijn wij nu in het bezit van een 3D uitgave van het Stripschrift nummer 420 van december 2011. De stroom aan films, tv- en videoproducties in 3D technieken heeft ook gezorgd voor aandacht voor 3D in ’s werelds oudste stripinformatieblad Stripschrift. Voor de abonnees bevat het tijdschrift een speciale 3D anaglyfenbril.

Nederlands striptijdschrift nu ook met 3D stripverhaal

Stripschrift december 2011

De uitgaven in de losse verkoop moeten het doen zonder de 3D bril. In een rijk geïllustreerd artikel geeft de auteur een leuk overzicht over de ontwikkelingen van 3D in de wereld van de beeldverhalen in het binnenland en buitenland. In ons land was de serie 3D plaatjes voor “De Wonderlijke Reis” van Pukkie Planta in de jaren 1950, één van de eerste uitingen van een strip in 3D. Het allereerste stereoscopische stripverhaal met Mighty Mouse in de hoofdrol verscheen in 1953.

Een tweede bijdrage is geheel gewijd aan de Nederlandse kunstenaar en tekenaar Piet Deunhouwer. Hij is de tekenaar van de reclamespaarstrip Dick Gabel en de vliegende schotels van Saturnus in 3D, gemaakt voor kauwgom- en koffiefabriek Santos uit Breda. In elk pakje kauwgom zat een 3D plaatje. In het album werden de plaatjes geplakt en het verhaal kreeg inhoud en een gezicht. Het benodigde 3D brilletje werd samen met het album geleverd. De tekenaar gebruikte een 3D-viewer om te controleren of het 3D-effect op de plaatjes goed zou werken.

In het Stripschrift is het avontuur van Dick Gabel als 3D-strip afgebeeld. Het is voor liefhebbers van 3D-strips een waardevolle aanvulling voor de collectie en misschien een aanleiding om nog meer comics in 3D te gaan waarderen en te verzamelen.


Gerelateerde artikelen