Neurale processen zorgen voor ons denken en spreken

7 maart 2012

In het studie- en referentieboek “Gehirn und Gedicht” geven de auteurs op boeiende en gedetailleerde wijze antwoorden op vele vragen hoe ons denkvermogen werkt en hoe onze herinneringstechnieken zorgen voor spreken, dichten en leren.

Neurale processen zorgen voor ons denken en spreken

Gehirn und Gedicht

Zij onderzoeken op een avontuurlijke wijze binnen de inhoud en grenzen van de vakgebieden natuur- en geesteswetenschappen en gaan in op een samenhang tussen denken, spreken, rijmen en dichten. Waarom kunnen wij ons bij het lezen zo verdiepen in de tekst van een boek, waardoor we de wereld om ons heen gewoon vergeten? Waarom blijven rijmpjes een leven lang in onze herinnering en waarom slaan metaforen zo heftig in als een bliksem?

Het beantwoorden van deze vragen is mogelijk vanuit onze kennis over het functioneren van ons denkproces. Raoul Schrott zocht contact met Arthur Jacobs voor zijn zoektocht naar de geheimen van het gedicht en de poëzie en vond zijn partner, die reeds vele jaren de neurobiologische basis van ons spreekvermogen onderzoekt.

Het boek geeft vele voorbeelden over hoe wij denken, waarom en hoe wij het zo doen. Het verschijnsel van optische verwisselingen heeft speciale aandacht vanuit de praktijk van onderzoek naar visuele waarneming en het reageren op optische illusies. In elk hoofdstuk bevat het boek verdiepende informatie voor studiedoeleinden. Een boek voor waarnemingspsychologen, neurologen en voor iedereen met belangstelling voor de basis van de visuele waarneming.

ISBN 978-3-446-23656-1, “Gehirn und Gedicht”, Raoul Schrott en Arthur Jacobs, Carl Hanser Verlag, 2011, 528 pagina’s


Gerelateerde artikelen