De trucs van onze hersenen

7 maart 2012

De goochelkunst heeft alles te maken met het bedriegen of bespelen van onze zintuigen. Beroemde goochelaars zijn op de hoogte van de stuurmechanismen van de neuronale processen in onze hersenen en maken daar dan ook dankbaar gebruik van in hun voorstelling om ons te verrassen op een wervelende show met goocheltrucs.

De trucs van onze hersenen

Die Tricks unseres Gehirns

Twee neurowetenschappers hebben lange tijd de werking van tovertrucs onderzocht en hebben zelfs een nieuwe vakrichting in het hersenonderzoek geïntroduceerd, namelijk die van de “neuromagic”. In hun compacte boek verklaren zij, waarom het menselijke brein voor optische illusies en optische verwisselingen zo vatbaar is.

Op hun speurtocht naar de neurobeginselen van de magie waren zij bij vele optredens van beroemde illusionisten om achter hun geheimen te komen. Wanneer men exact weet hoe de illusionist met onze hersenen speelt, herkent men vrij snel hoe dezelfde cognitieve trucs functioneren in reclame-strategieën en binnen menselijke relaties. Dit gegeven maakt dit boek ook geschikt voor het gebruik door reclamemakers en tekstschrijvers en moderne goochelaars. Veel trucs worden uitgebreid beschreven en de lezers zitten middenin het geheim. Na het lezen van de soms geheimzinnige verklaringen krijgen lezers nog meer zin om naar de eerstvolgende openbare goochelshow te gaan en goed op te letten!

ISBN 978-3-451-61050-9, “Die Tricks unseres Gehirns”, Stephen L. Macknik, Susana Martinez-Conde en Sandra Blakeslee, Kreuz Verlag, 2011, 359 pagina’s


Gerelateerde artikelen