Nul-Euro souvenir biljetten zorgen voor herinneringen (2)

6 maart 2021

Sommige biljetten waren zelfs al enkele uren na het beschikbaar komen uitverkocht. Andere biljetten zijn in prijs gestegen. Aan de komst van de 0-Euro biljetten ging een lange geschiedenis vooraf, die in 1996 startte in Frankrijk met het idee en concept van de uitgifte van herdenkingspenningen in relatie tot een promotie van cultuur en toerisme.

Nul-Euro souvenir biljetten zorgen voor herinneringen (2)

Katalog der 0-Euro-Souvenirscheine

In 2015 zijn de eerste 100 verschillende biljetten ontworpen in samenwerking met de respectievelijke bezienswaardigheden en toeristische instanties. Het enthousiasme van de instellingen sloeg meteen over naar de vele bezoekers. Een belangrijke reden voor dit enthousiasme bij het publiek is het feit dat de biljetten zijn geproduceerd door een bankbiljettendrukkerij, op echt bankbiljettenpapier en met alle bijbehorende officiële veiligheidskenmerken, zoals watermerk, microprint, tactiele elementen, UV-kenmerken, beveiligingsdraden en een echte holografische folie.

De productie van de biljetten wordt voortdurend aangepast aan de nieuwe beveiligingstechnieken en -middelen. Daarom zijn er tevens vele variaties in de biljetten in omloop en hebben sommige al een hoge verzamelwaarde. De prachtige en zeer gedetailleerde catalogus bevelen wij van harte aan om een begin te maken met het verzamelen van 0-Euro biljetten en om alvast zich te oriënteren op de reeds uitgegeven biljetten.

Nul-Euro souvenir biljetten zorgen voor herinneringen (2) - 2 Nul-Euro souvenir biljetten zorgen voor herinneringen (2) - 3 Nul-Euro souvenir biljetten zorgen voor herinneringen (2) - 4
Voorbeelden van 0-Euro biljetten uit de collectie van Optische Fenomenen. Een holografische folie en andere kenmerken zorgen voor de echtheid. In het Mozartmuseum in Salzburg kochten wij onze eerste 0-Euro biljetten via een automaat.

De catalogus bevat een inleiding in negen talen, waaronder ook in het Nederlands. Alle benodigde informatie over de opzet van dit Europese initiatief is weergegeven in de inleiding. Uw bezoek aan een stad krijgt een 0-Euro dimensie.

ISBN 978-3-86646-195-6, “Katalog der 0-Euro-Souvenirscheine”, Hans-Ludwig Grabowski, Battenberg Gietl Verlag, 2020, 2e druk, 624 pagina’s.


Gerelateerde artikelen