Observatie en waarnemen in architektuur en vormgeving

26 april 2018

De “waarneming” heeft een dubbele betekenis, het proces van het waarnemen alsmede het waargenomen object zelf. Daarmee is de waarneming niet te vergelijken met alleen maar een sensorische prikkel. Waarneming is namelijk geen ééndimensionale actie, maar een complex georganiseerd proces van een samenspel tussen de wil, het zintuig, sentiment, de eigenlijke waarneming en het voorstellingsbeeld.

Observatie en waarnemen in architektuur en vormgeving

Visuelle Wahrnehmung in Architektur und Design

Voortdurend zijn er deelprocessen aan het werk om alle beeldprikkels te beoordelen, te interpreteren en te verwerken tot bruikbare beelden. Zo blijkt onze waarneming een actief proces te zijn van constructieve aard. In het compacte boek “Visuele waarneming in architectuur en vormgeving” is door de auteur een wetenschappelijke analyse gegeven over de optredende psychologische en vormgevende aspecten die van invloed kunnen zijn bij onze observaties en visuele waarnemingen van binnen- en buitenarchitectuur en van vormgegeven objecten.

Vormgeving wordt tendele gestuurd door een interne behoefte van personen om emotie en een kunstzinnige uitdrukking te realiseren. Er is behoefte aan spanning, sensatie en fascinatie bij kijkers naar gerealiseerde architectuur en vormgeving. Architectuur draagt bij aan sociale behoeften en betrekkingen. Aan de hand van vele voorbeelden uit beide gebieden bespreekt de auteur alle uitgangspunten.

ISBN 3-926509-04-X, “Visuelle Wahrnehmung in Architektur und Design”, Hans-Ullrich Bitsch, Kopp Verlag, 1989, 152 pagina’s.


Gerelateerde artikelen