Kennis over ons brein geeft al snel kennis over ons zelf

5 mei 2018

De veelvuldig onderscheiden auteur van het boek “The Secret Life of the Mind” neemt lezers mee op een ontdekkingsreis langs alle bijzondere plaatsen in ons brein. De neurowetenschapper Mariano Sigman bespreekt op een heldere en onderhoudende wijze alle specifieke onderdelen en gebieden in ons brein, die ervoor zorgen dat onze zintuigen hun werk kunnen doen en dat wij ons kunnen bewegen en functioneren in de maatschappij.

Kennis over ons brein geeft al snel kennis over ons zelf

The Secret Life of the Mind

Hij doet dat met een stap-voor-stap methode vanaf de eerste dag van het leven, de sterke en natuurlijke ontwikkeling van ons brein gedurende de eerste jaren van ons leven en onze vorming naar volwassenheid. Het boek heeft terecht de ondertitel “Hoe ons brein denkt, voelt en kiest”. De inhoud beweegt zich voortdurend op het grensvlak tussen psychologie en de neurowetenschap. De auteur koos voor een complete behandeling in zes samenhangende hoofdstukken met veelal een compacte uitleg van interessante details uit de ingewikkelde bouw en het functioneren van het brein.

In de eerste levensjaren is het brein al bezig met het verwerken van taal, nog voordat het kind kan spreken. Het denkproces is zich aan het vormen. Daarna volgen de afwegingen tussen willen en kunnen. Ook het coördineren tussen het zien en het grijpen is sterk in ontwikkeling. Het vertrouwen is in opbouw genomen en het brein is gewillig om ervaringen in het geheugen op te slaan. Een interessant en leerzaam boek.

ISBN 978-0-00-822556-8, “The Secret Life of the Mind”, Mariano Sigman, William Collins Books, 2017, 267 pagina’s.


Gerelateerde artikelen