Visuele intelligentie zorgt voor bewuste waarneming

24 april 2018

Zien en waarnemen bestaat niet alleen uit een verzameling van passieve waarnemingen, maar wordt gevormd door activiteiten van een intelligent proces van actieve reconstructies. Wij nemen alleen dat waar wat onze visuele intelligentie construeert. Met het begrip IQ en onze rationele intelligentie zijn wij vertrouwd. Dat er echter ook sprake is van een visuele intelligentie is bij velen minder of zelfs niet bekend.

Visuele intelligentie zorgt voor bewuste waarneming

Visuelle Intelligenz

Donald D. Hoffman, auteur van het boek Visuelle Intelligenz, beschrijft gericht en op aanschouwelijke wijze hoe wij de wereld rondom ons kunnen begrijpen en ervaren. In zijn uitgebreide toelichting op de inhoud van dit informatieve boek maakt hij gebruik van een metafoor van een persoon die door een stevige hartaanval een deel van zijn visuele ervaringen verloor en daardoor weer in een trainings- en leerproces terecht kwam.

De inhoud richt zich op elke persoon met belangstelling of zakelijke interesse voor het fenomeen van visuele waarneming en het functioneren van ons complete wonderlijke en ingewikkelde visuele systeem. De acht hoofdstukken heeft de auteur bijzondere en uitdagende titels meegegeven. In het eerste hoofdstuk gaat de auteur in op het ontstaan van de wetenschappelijke aandacht voor perceptie en het fenomeen van optische illusies als een opstap naar allerlei vormen van illusies en het driedimensionaal zien. Een compleet boek met veel inspirerende informatie.

ISBN 978-3-423-33088-6, “Visuelle Intelligenz”, Donald D. Hoffman, Deutscher Taschenbuch Verlag, 2003, 331 pagina’s.


Gerelateerde artikelen