Omkeerfiguren zorgen voor verbazingen en verrassingen

21 december 2018

Binnen het geheel aan visuele en optische illusies nemen de omkeerfiguren een specifieke plaats in. De vondst van omkeerfiguren en -voorstellingen en het tekenen van deze vermakelijke plaatjes dateert van meerdere eeuwen geleden. Er zijn meerdere publicaties met omkeerplaatjes verschenen. Het leuke boekje Topsys and Turvys van Peter Newell verscheen in een eerste uitvoering 1893 en de inhoud ervan is inmiddels al vele malen heruitgegeven.

Omkeerfiguren zorgen voor verbazingen en verrassingen

Topsys and Turvys

Dit hoogst vermakelijke boekje was voor ons aanleiding om een compact overzicht te geven van kunstenaars met interesse voor omkeerfiguren. De Amerikaanse illustrator en auteur Peter Newell (1862-1924) is bekend geworden door geïllustreerde informatieve boeken voor kinderen en volwassenen. Zijn reputatie kreeg hij door zijn humoristische tekeningen en gedichten en publiceerde in veel toonaangevende Amerikaanse tijdschriften.

De Franse graficus, karikaturist, schilder en beeldhouwer Honoré Daumier (1808-1879) was in zijn werkzame leven vooral bekend als een sociaal en politiek satiricus. Hij was scherp met de geschetste voorstellingen voor diverse dagbladen. Daumier tekende een serie van telkens twee spotprenten in het thema omkeerfiguren. De Nederlands-Amerikaanse striptekenaar en cartoonist Gustave Verbeek (1867-1937) is bekend geworden door de stripverhalen The Upside Downs of Lady Lovekins and Old Man Muffaroo (ca. 1904), die omgedraaid een vervolg stripverhaal tonen.

Omkeerfiguren zorgen voor verbazingen en verrassingen - 2
Een illustratie uit Topsys and Turvys. Na draai-ing van het plaatje zijn er twee andere figuren zichtbaar, die pas na een poosje worden herkend.

ISBN 978-7-5484-2851-0, “Topsys and Turvys”, Peter Newell, Harbin Publishing, 2017, 72 pagina’s, Japanse editie.