Vakdidactiek en leerstof op de natuurkunde-conferentie

6 januari 2019

Onze deelname aan de informatiemarkt van de 53e WND-conferentie op vrijdag 14 december 2018 leverde interessante informaties op over nieuw ontwikkelde lesstof en studiemateriaal. In het bijzonder is onze aandacht uitgegaan naar thema’s en onderwerpen, die telkens terugkomen in onze artikelen, informatie en beschouwingen in de nieuwsbrief OF. Sinds 1966 organiseert de Stichting Werkgroep Natuurkunde Didaktiek (WND) een conferentie en een uitgebreide informatiemarkt voor docenten natuurkunde.

Vakdidactiek en leerstof op de natuurkunde-conferentie

De opzet van de conferentie heeft in de loop van de jaren geleid tot een omvangrijk evenement waar zo’n 600 docenten, didactici en onderwijsontwikkelaars uit Nederland en België elkaar ontmoeten en ervaringen wisselen.

Vakdidactiek en leerstof op de natuurkunde-conferentie - 2

Bij uitgeverij Boom voortgezet onderwijs uit Groningen maakten wij kennis met de gloednieuwe methode voor nask, natuurkunde en scheikunde, onder de benaming Polaris. De nieuw opgezette methode gaat in de basis terug naar de kern van het vak en stelt de concepten centraal en het gaat over de echte natuurkunde en scheikunde. Voor bezoekers waren onder andere een uitgebreide beschrijving, een kernachtige brochure, een proefkatern als pilotmateriaal en een groot formaat voorbeeld van een leerboek beschikbaar om te bladeren en te beoordelen.

Polaris is een gecertificeerde methode en voorziet in een uitgebreid digitaal aanbod voor leerlingen en docenten. Het proefkatern is een schitterende les over het onderwerp Licht met heldere beschrijvingen en fascinerende illustraties. Bij het deelonderwerp Het oog is er bovendien aandacht voor het fenomeen van optische illusies en het zien van diepte via een anaglyfenfoto. Met de brochure Mens en Natuur liet VO-next ons kennismaken met de mogelijkheden van het realiseren van maatwerk voor leerlingen en docenten. Ook in dit materiaal is er extra aandacht voor waarnemen en reageren, licht en kleuren. VO-next biedt een mix van verschillende manieren van leren.


Gerelateerde artikelen