Ontwikkelingen in nieuwe kunst en wetenschap

3 maart 2013

Gedurende de 20e eeuw was er een groot aanbod aan publicaties, exposities, evenementen en congressen op het gebied van moderne kunst en nieuwe wetenschap in Oostenrijk en Hongarije. Twee culturen en twee Europese buurlanden. Van alle activiteiten zijn rapportages, aantekeningen en verslagen beschikbaar voor liefhebbers van cultuur, kunst, technologie, innovatie en de maatschappelijke ontwikkelingen in beide landen.

Ontwikkelingen in nieuwe kunst en wetenschap

Beyond Art: A Third Culture

In een geweldig referentieboek laat Peter Weibel, auteur en kunstexpert, de lezer kennismaken met de ontwikkelingen van bijna 100 jaar culturele en kunstzinnige invloeden op de samenlevingen in beide landen en bewegingen op het gebied van kunst en wetenschap in de internationale wereld.

Beroemdheden uit beide landen hebben op internationaal niveau bijgedragen aan ontwikkelingen in de holografie, driedimensionale beeldeffecten op het platte vlak, de op-art, quantum fysica, oogheelkunde, psychoanalyse, het zien en waarnemen, cyberspace, abstracte kunst, constructivisme en vele andere onderwerpen uit het dagelijks gebeuren.

Ontwikkelingen in nieuwe kunst en wetenschap - 2 Ontwikkelingen in nieuwe kunst en wetenschap - 3

De lezer krijgt interessante artikelen van en/of over onder andere Béla Julesz, Wolfgang Pauli, Alfons Schilling, Gaetano Kanizsa, Pál Greguss, Tamás Varga, Dénes Gábor, Egon Schiele en Victor Vasarely. Over de ontwikkelingen in Zien en Waarnemen is door Peter Weibel een zeer interessante bijdrage geschreven. Ondanks moderne zoekbronnen via internet is deze uitgave van een bijzondere waarde voor studenten en docenten in de beeld- en kunstcultuur.

ISBN 978-3-211-24562-0, “Beyond Art: A Third Culture”, Peter Weibel, Springer Verlag, 2005, 616 pagina’s


Gerelateerde artikelen