Kleur en beeld in historisch perspectief

4 maart 2013

Als waardering voor zijn baanbrekende onderzoeken, resultaten en studies naar de fenomenologische theorie van kleur en beeld heeft een team van specialisten het werk van de Noorse natuurkundige Torger Holtsmark gebundeld in onderstaand studie- en referentieboek Colour and Image. De samenstellers verzamelden 25 teksten met een diversiteit aan onderwerpen, problemen en begrippen over kleur. Zijn hele werkzame leven (ook na de pensionering) staat voortdurend in het teken van bestudering van de theorie van kleur en optica. Hij bestudeerde de verhandelingen en beschrijvingen van Plato en Aristoteles en de werken van Kepler en Goethe.

Kleur en beeld in historisch perspectief

Colour and Image: Phenomenology of Visual Experience

Hij in-teresseerde zich voor de kennis van filosoof Wittgenstein. Telkens gebruikte hij de ontdekte bouwstenen voor een geheel eigen benadering van de theoretische en experimentele achtergronden van de kleurenleer. Zijn benaderingen zijn helder en didactisch en zijn van hoge waarde voor het universitair onderwijs en specialisten in de vakgebieden Zien en Waarnemen.

De lezer vindt artikelen als “Het licht, het oog en de identiteit van kleur”, “Kleurenleer tussen het verleden en de toekomst” en “Goethe en kleur als fenomeen”. In de zoektocht in het verleden was Holtsmark uiterst kritisch over de experimenten van Newton, Goethe’s benadering van kleur en de hoofdrol van het visuele beeld. Een bijzonder leerboek voor studenten en docenten in hogere en universitaire studies.

ISBN 978-3-8325-3263-5, “Colour and Image”, Torger Holtsmark, Logos Verlag, 2012, 323 pagina’s


Gerelateerde artikelen