Introductie in de wetenschap van perceptie

5 maart 2013

Hoe ons brein de wereld rond ons ziet is de rode draad in het informatieve en creatieve boek Vision and Brain. De boeiende en toegankelijke inhoud geeft een introductie in de stand van zaken in de moderne wetenschappelijke studie van ons brein en visuele waarneming.

Introductie in de wetenschap van perceptie

Vision and Brain: How we perceive the world

De auteur maakt daarbij veelvuldig gebruik van optische illusies om daarmee de werking van onze hersenen te verklaren. Hij geeft bovendien aan dat het niet alleen een kwestie is om te weten welke neuronen bijdragen aan de visuele waarneming, maar dat de lezer ook meer dient te weten over de theoretische achtergronden van het zien. Hij combineert verschillende theorieën van toonaangevende onderzoekers met resultaten uit eigen onderzoek en experimenten. Het is opvallend om te ervaren dat visuele illusies zo’n belangrijke rol spelen in het observeren, herkennen en verwerken van actuele beelden.

Met zijn inspirerende boek zorgt ook deze auteur weer voor nieuwe stof om te beoordelen en te bestuderen in de context van het feit dat we eigenlijk ondanks de enorme schat aan kennis en ervaringen nog steeds niet alles te weten zijn gekomen hoe het proces van het zien echt verloopt. Voor de deskundigen een echte schat aan nieuwe benaderingen van simpele en gecompliceerde processen en constateringen. Feit is dat visuele illusies de hoofdrol vervullen in het ingewikkelde spel tussen werkelijkheid en bedrog. Het goed verzorgde boek is een aanwinst voor fysiologen en waarnemingsdeskundigen.

ISBN 978-0-262-51773-7, “Vision and Brain”, James V. Stone, The MIT Press, 2012, 243 pagina’s


Gerelateerde artikelen