Optisch en visueel bedrog in kindertijdschrift Medizini

12 juli 2020

Het maandelijks verschijnende kindertijdschrift Medizini verscheen in juni 2020 met een schat aan verhalen over dieren en met veel tekeningen en foto’s van dieren. Ook zijn er informatieve wetenswaardigheden en stripverhaaltjes uit het dagelijks leven van kinderen. Een topper is altijd de affiche op A1 formaat om op te hangen in een kinderkamer of in het klaslokaal. Maar in de uitgave 6/2020 is tevens aandacht voor optische illusies onder de titel “Vertrouw je eigen ogen niet”.

Optisch en visueel bedrog in kindertijdschrift Medizini

Medizini 6-2020

Om de lezers een beeld te geven van deze pagina is de opmaak van deze pagina afgebeeld. Het geheel geeft een frisse en vrolijke indruk van de mogelijkheden om je zelf en elkaar eens flink visueel te bedriegen met de mogelijkheden van het fenomeen van optisch bedrog. Je denkt te weten wat je ziet, maar in werkelijkheid is het iets anders of er is iets schijnbaar verkeerd getekend of in beeld gebracht. Zo heeft de afgebeelde olifant vier of zelfs acht poten en is het meisje in staat om de toren van Pisa nog niet te laten omvallen.

Optisch en visueel bedrog in kindertijdschrift Medizini - 2 Optisch en visueel bedrog in kindertijdschrift Medizini - 3
Eén van de leuke plaatjes om kennis te maken met het verschijnsel van optische illusies en het visueel bedrog; illustraties uit de publicatie medizini 6/2020.

Zo zullen de horizontale en verticale ruitjespatronen op het linker bovenste plaatje een vreemd gedrag vertonen. Je ogen worden telkens weer bedrogen, want er zijn in werkelijkheid volkomen rechte patronen getekend. De zwarte vaasvorm op een voet kan ook gezien worden als twee naar elkaar kijkende personen. Ook de twee andere figuren geven aanleiding om wat langer te kijken naar de driehoekconstructie en de spiraalachtige cirkels op de schijf. De publicatie bevat tevens een blad met goocheltrucs.