Optische instrumenten in leuk Frans optica-museum

15 juli 2012

In de directe omgeving van het wijngebied Kaiserstuhl, aan de rand van het Zwarte Woud in Zuid-Duitsland, bezochten wij in het Franse plaatsje Biesheim het compacte en het fraaie museum voor optische instrumenten. Bezoekers vinden diverse collecties optische instrumenten, optische illusies, 3D-plaatjes en vele hologrammen in compacte en bereikbare opstellingen. Het museum bevindt zich in een modern gebouw van de plaatselijke overheid en is voor een bezoek beperkt geopend.

Optische instrumenten in leuk Frans optica-museum

Musée de l’Instrumentation Optique

Bijzondere verzameling hologrammen

Meteen bij binnenkomst en de kassa vallen enige glashologrammen op. Ook verder in het museum maken bezoekers kennis met een aantal mooie hologrammen. De optische instrumenten zijn verdeeld in soorten en toepassingen. Zo heeft het museum een collectie astronomische kijkers, landmeetkundige optische instrumenten zoals de theodoliet, nautische optische instrumenten, zoals de octant of de sextant.

Grote collectie microscopen

Maar ook een grote collectie aan microscopen, gemaakt door Carl Reichert te Wenen, E. Leitz te Wetzlar of Carl Zeiss te Jena is te bewonderen. Aan de uitvinding van de laser wordt aandacht besteed door informatie over Alfred Kastler (1902-1984), met een toekenning van de Nobelprijs voor Fysica in 1966 en zijn bijdrage aan de uitvinding van de laser. Een bezoek is meer dan de moeite waard.

Musée de l’Instrumentation Optique Place de la Mairie, F-68600 Biesheim


Gerelateerde artikelen