Perfect verlichtingsontwerp zorgt voor levenskwaliteit (3)

28 november 2021

De auteur geeft aan dat er een complexe relatie bestaat tussen de eigenschappen en invloed van licht op de mens bij het functioneren in het dagelijks leven. Deze complexe relatie was voor hem een uitdaging voor een uitgebreid onderzoek naar het licht als medium voor informatievoorziening en voor andere fysiologische en psychologische processen.

Perfect verlichtingsontwerp  zorgt voor levenskwaliteit (3)

Licht. Meine Erkenntnisse

Lichttechnologie breidt haar kennisgebied en haar technische oriëntatie voortdurend uit met kennis van fysiologische, psychologische, neurologische en visuele waarnemingsprocessen. Deze bevindingen beïnvloeden de architectuur, het ontwerp en de keuze voor de te installeren apparatuur. Over de verklaring van de fysiologie van het oog is bewust gekozen voor een beperking, door zich voornamelijk te concentreren op het functioneren en de eigenschappen van het oog in relatie tot de waarneming, zoals over het gezichtsveld en blikveld.

De lezer vindt overigens wel een afbeelding van de anatomische opbouw van het oog en een schematische voorstelling van het netvlies met staafjes en kegeltjes. Bijzondere aandacht is er voor de invloed van licht op onze gezondheid, het visuele systeem en lichttherapie. Daarna krijgt de lezer theorie en praktijk van lichtontwerpen. Het rijk geïllustreerde studieboek sluit af met een uitgebreid literatuuroverzicht.

ISBN 978-3-0356-2293-5, “Licht. Meine Erkenntnisse”, Christian Bartenbach, Birkhäuser Verlag, 2021, 464 pagina’s, € 79,95.


Gerelateerde artikelen