Peter Kogler als pionier van moderne computer animatie

27 februari 2017

Met de expositie “next - Peter Kogler” organiseerde het ING Art Center in Brussel een feestelijke start van de activiteiten ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van dit Brussels centrum voor moderne kunst. Aan het realiseren van deze overzichtsexpositie van het werk van de internationaal vermaard Oostenrijkse kunstenaar Peter Kogler heeft de kunstenaar intens meegewerkt aan de bijzonder kunstzinnige uitstraling en beleving van zijn driedimensionale kunstwerken. Het geheel werd zeer goed bezocht en vond plaats in de eerste helft van 2016.

Peter Kogler als pionier van moderne computer animatie

Peter Kogler - Next

De multimediale expositie met recent en ouder werk bood bezoekers een panorama uit het rijke oeuvre van de kunstenaar, die woont en werkt in Wenen. Voor een aantal ruimten in het ING Art Center creëerde hij nieuw beeldend werk en computer animaties. Hij speelt in zijn werk met een aantal merkwaardige bijzonderheden in ons visuele systeem bij onze waarnemingen van de visuele omgeving. Verschillende ruimten waren volledig voorzien van visuele beeldpatronen en fascinerende perspectieven. Er ontstaan bij het kijken naar zijn werk in die ruimten illusionistische perspectieven en soms verwarrende situaties.

Zijn werk is werkelijk spectaculair om te beleven. Het werk van Peter Kogler is inmiddels niet meer aanwezig in Brussel, maar de prachtig uitgevoerde catalogus voor deze succesvolle expositie brengt zijn kunst voor het voetlicht door de groot formaat foto’s en de interessante teksten over zijn leven, werk en ontwikkeling als een internationaal erkende kunstenaar van computerkunst, videokunst, objecten en sculpturen. De teksten zijn in drie talen (Engels, Nederlands en Frans) weergegeven. De catalogus bevat een lijst met de getoonde kunstwerken.

Zijn werk is representatief voor de kunst, die met hulp van software en computers wordt ontworpen en gerealiseerd. Hij was een van eerste kunstenaars die inzag dat een computer een dankbaar hulpmiddel kan zijn om zijn creatieve gedachten om te zetten in concrete ontwerpen. Hij wordt daarom ook beschouwd als een pionier van de nieuw beschikbare beeldtechnologie. Beide foto’s geven kijkers de indruk van het geprinte fotowerk dat stuk voor stuk op wanden, vloeren en plafonds geplakt moet worden om het perspectivisch aantrekkelijk voor bezoekers te maken.

Peter Kogler als pionier van moderne computer animatie - 2 Peter Kogler als pionier van moderne computer animatie - 3
Kunstwerken van Peter Kogler in het ING Art Center, Brussel, 2016. Foto’s Vincent Everarts.

Zijn nadruk op het bewegende beeld lijkt overigens een knipoog naar de Rotoreliefs en andere bewegende geometrische figuren en vormen van Marcel Duchamp. De toeschouwers is zeker niet passief bij het aanschouwen van zijn werk, maar wordt actief onderdeel van de beeldvoorstelling. Zijn kunstuitingen wisselen van figuratief naar abstract en andersom. Hij onwikkelde zijn dynamische beeldtaal sinds 1984 en zocht telkens systematisch de grenzen van de technische mogelijkheden op. Zijn sculpturen en objecten worden bijna uitsluitend nog ontworpen met behulp van computersoftware.

Een fysieke realisatie wordt met een moderne 3D printer gedaan. Ook zijn videovoorstellingen zijn spectaculair en zeker in 360° projecties. Voor de voorgevel van het ING gebouw ontwierp Peter Kogler een geweldig grote led matrix computer animatie. Door de catalogus is het oeuvre van Peter Kogler vastgelegd.

ISBN 978-3-86335-919-5, “Peter Kogler - Next”, Ami Barak, Verlag der Buchhandlung Walther König, 2016, 207 pagina’s.

ING Art Center, Koningsplein 6, B-1000 Brussel, www.ing.be/art.


Gerelateerde artikelen