Physiologie voor scholieren, studenten en voor zelfstudie (2)

7 juli 2022

Ons lichaam is zeker meer dan de som van delen ervan. Hoe gecompliceerd het menselijk lichaam op het eerste gezicht ook mag lijken, bekijken we het lichaam systeem voor systeem, het ene onderdeel na het ander. Zodat dingen die je lichaam elke dag doet, zoals ademen, eten, wc-gebruik, bloed door je aderen pompen of wonden helen, ineens minder mysterieus worden.

Physiologie voor scholieren, studenten en voor zelfstudie (2)

Physiologie kompakt für dummies

Elk lichaamssysteem heeft een specifiek doel en veel systemen werken hand in hand. De auteur heeft zoveel mo-gelijk vakterminologie vermeden, maar in bepaalde gevallen maakt de lezer kennis met de gebruikelijke taal van medisch specialisten. Voor een vervolgstudie of uitgebreidere kennismaking met begrippen en termen in het vakgebied van de Fysiologie een belangrijke verrijking van het boek.

Het wonderlijke apparaat ‘mens-machine’ staat vanaf het eerste hoofdstuk centraal in dit uiterst leerzame boekje. Als basis voor de behandeling van de ‘mens-machine’ is het noodzakelijk om meer te weten over de samenhang tussen fysiologie, pathofysiologie en anatomie en over begrippen en eigenschappen als een atoom en molecuul, de cel, het organisme, de stofwisseling en meerdere begrippen.

Physiologie voor scholieren, studenten en voor zelfstudie (2) - 2 Physiologie voor scholieren, studenten en voor zelfstudie (2) - 3
Door medisch onderzoek kan de kwaliteit en de 3D-afmetingen van organen worden vastgesteld.

Het geheel aan informatie is behandeld in 16 hoofdstukken en sluit af met een ruim trefwoordenregister. Van onze zintuigen is het zintuig zien wellicht het meest complex van de zintuigen. De auteur geeft daarover een interessante verhandeling vanaf de werking van de pupil en iris, die het binnenkomende licht regelen voor de projectie op het netvlies, de staafjes en kegeltjes daarin en het afgeven van de waargenomen beelden en scènes in combinatie met kleur- en licht-en donkerindrukken. In het bijbehorende kadertje wordt een antwoord gegeven op het gezegde: “Worteltjes verbeteren welzeker het zien in nachtelijke situaties”.

ISBN 978-3527-71993-8, “Physiologie kompakt für dummies”, Donna Rae Siegfried, Wiley-VCH Verlag, 2022, 2e druk, 325 pagina’s, € 14.


Gerelateerde artikelen