Pi-dag is in 2022 vastgelegd op OF door de poststempels

12 augustus 2022

Binnen de omvangrijke OF-Tijdschriftencollecties ontstond enkele jaren geleden een themacollectie rondom het bekende begrip, getal en bijbehorend symbool π. Meerdere lezers zullen zich uit de lessen wiskunde in de schooltijd de grootheid pi herinneren als onderdeel van de omtrek van een cirkel.

Pi-dag is in 2022 vastgelegd op OF door de poststempels

22 juli als pi-dag

Het getal π wordt in onze schrijftaal ook als pi aangegeven en heeft een decimale notatie. Pi komt ook voor in formules in de natuurkunde en andere vakken. Pi is een irrationaal getal en tevens de verhouding tussen de omtrek en de diameter van een cirkel. Wereldwijd en in ons land zijn er meerdere fans van het getal π en hebben 14 maart van elk jaar uitgeroepen als pi-dag.

Pi-dag is in 2022 vastgelegd op OF door de poststempels - 2 Pi-dag is in 2022 vastgelegd op OF door de poststempels - 3

Ingegeven door de Amerikaanse schrijfwijze 3.14 worden in maart op de 14e kleine en grote feestjes gegeven. In ons land wordt op kleinere schaal ook 22 juli als pi-dag beschouwd. Voor OF de aanleiding om zowel in Nederland als in Duitsland opgeplakte postzegels op nummer OF 421 te laten afstempelen op 22/7. Daarmee zijn wereldwijd collectoritems ontstaan voor de eigen OF-collecties. De Pi-postzegel is uitgegeven door de redactie van OF in samenwerking met PostNL.


Gerelateerde artikelen