Wiskunstige ontwerpen en vormen in de architectuur

1 mei 2022

Al eeuwenlang ontmoeten architectuur en wiskunde elkaar op het raakvlak van wetenschap, kunst en realisatie. In het Zebra-boekje 62 bespreken de auteurs twee interessante praktische ontwerpgrootheden, die door architecten worden gehanteerd om objecten, constructies en inrichtingen te ontwerpen en te (laten) realiseren, te weten “vormen” en “verhoudingen”.

Wiskunstige ontwerpen en vormen in de architectuur

Vormen en Verhoudingen in de Architectuur

Doet de wiskunde uitspraken over het hanteren en toepassen van verhoudingen, zet de architect deze in om uitdrukking te geven aan een ruimte of een constructie. Hoe dit in het algemeen heeft uitgepakt in praktische zin in historische, moderne en innovatieve architectuur laat de inhoud van dit leuke en waardevolle studieboekje op een plezierige en prikkelende wij zien aan leerlingen binnen het vwo en aan andere personen met belangstelling voor de wiskunde en wiskundige toepassingen. Dit boekje maakt deel uit van de Zebra-reeks.

Leerlingen kunnen daarmee op creatieve wijze hun verkregen kennis en vaardigheden in de wiskunde verder verdiepen aan de hand van vele voorbeelden uit de dagelijkse praktijk in de maatschappij. Leergierigen en belangstellenden zullen aan de hand van de vele voorbeelden van gerealiseerde bijzondere constructies, gebouwen en de herkenbare bijbehorende basisbegrippen uit de wiskunde zeker op een andere manier kijken naar gebouwen. De foto’s van gebouwen, constructietekeningen, theorie en opgaven zorgen daarvoor.

Wiskunstige ontwerpen en vormen in de architectuur - 2 Wiskunstige ontwerpen en vormen in de architectuur - 3 Wiskunstige ontwerpen en vormen in de architectuur - 4
Wiskundige vormen zijn veelal inspiratiebronnen voor architecten en postzegelontwerpers.

ISBN 978-90-5041-188-2, “Vormen en Verhoudingen in de Architectuur”, Jacques Jansen en Karen de Kort, Epsilon Uitgaven, 2021, 64 pagina’s, Zebra-reeks deel 62, € 10.


Gerelateerde artikelen