Postzegelontwerpers zorgen voor magische verrassingen

1 juli 2022

Een ontwerp voor de kerstpostzegels 2021 van de Luxemburgse Posterijen heeft een bedoeld of een onbedoeld illusionistische uitstraling. Op het eerste gezicht lijken de zegels van dit jaar te zijn voorzien van een winters grafisch patroon.

Postzegelontwerpers zorgen voor magische verrassingen

Luxemburgse Posterijen

Bij een nadere beschouwing wordt echter snel duidelijk dat de ontworpen gestileerde sneeuwvlokken fascineren door verbazingwekkende symmetrische eigenschappen. Het gebruik van hypersymmetrie, ook wel genoemd “multidimensionale symmetrie”, is een artistieke vorm van representatie die is ontwikkeld door Jens W. Beyrich.

Postzegelontwerpers zorgen voor magische verrassingen - 2 Postzegelontwerpers zorgen voor magische verrassingen - 3 Postzegelontwerpers zorgen voor magische verrassingen - 4
De twee geometrische constructies laten duidelijk de sprongen van drie of zes kubussen zien.

Met de 12 sterren (probeer ze maar te tellen), die de basisvorm van de complete sneeuwvlok vormen, zijn ongeveer 1016 verschillende opstellingen mogelijk. Bij het kijken naar de patronen van de vlakverdelingen, die zelfs driedimensionaal verschijnen, komt ons visuele systeem heftig in reactie. Een flip-flop-effect zorgt voor een onrustige visuele situatie, omdat er geen fixeerpunt kan worden gevonden. Voor verzamelaars van postzegels twee magische juweeltjes.