Praktische kleurkeuze voor architecten en ontwerpers

16 november 2017

Auteur Ulrich Binder presenteert in zijn boek “Physik der Farbe” een eigen praktisch opgezette kleurentheorie, die niet gebaseerd is op traditionele kleurtheorieën. Iedereen die ervaring heeft met het verwerken van verven weet dat naast een objectieve waarde van kleurwaardering er ook andere eigenschappen bij het waarnemen van kleur een essentiële rol spelen.

Praktische kleurkeuze voor architecten en ontwerpers

Physik der Farbe

Enkele speciale eigenschappen zijn bijvoorbeeld: “Hoe glad is een verf?”, “Is er nog de gewenste glans aanwezig na verwerking van de verf?”, “Is de verf goed te mengen en in lagen aan te brengen?” en “Blijft de aangebrachte verf voldoende elastisch?” Deze specifieke benadering van kleur en verf is gebaseerd op praktische ervaringen. Voor kleur zelf gebruikt de auteur de bekende terminologie.

Gezien vanuit de praktijk van de architect, de ontwerper en de schilder voegt de auteur echter zoveel mogelijk praktijk termen over het verwerken van kleur en verf toe aan zijn terminologie. In zijn voorwoord verklaart de auteur zijn bijzondere wens om anders met kleur om te gaan. In zijn inleiding op de drie hoofdstukken filosofeert hij over de waarde van de kleurenleer en -theorie.

Het boek is verdeeld in drie delen: “Optiek van kleuren” behandelt hun matte, ruwe, glanzende, korrelige en gladde uitstraling, “Visuele beleving” bespreekt belevingsverschijnselen als warmte, aantrekkingskracht, zwaarte en dichtheid, en als derde deel krijgt de lezer veel te zien over aanbrengen van verf op oppervlakten door gebruik van verschillende technieken. Ontwerptekeningen van projecten sluiten dit bijzondere en inspirerende studieboek af.

ISBN 978-3-03863-021-0, “Physik der Farbe”, Ulrich Binder, Triest Verlag, 2017, 112 pagina’s.


Gerelateerde artikelen