Kleur maakt integraal deel uit van ons dagelijks leven

25 november 2017

Dat kleur en kleurgebruik zo vervlochten zijn met onze cultuur en de samenleving is direct te zien en te lezen in het kleurrijke boek “Colorama”. Soms valt het niet op dat kleur invloed heeft op ons gedrag of meerdere handelingen van ons kunnen beïnvloeden. Voor een groot deel is deze invloed te verklaren door wettelijke regels en gemaakte afspraken, maar persoonlijke aspecten en situaties kunnen ook zorgen voor voorkeuren voor bepaalde kleuren of zintuiglijke reacties op sommige kleuren.

Kleur maakt integraal deel uit van ons dagelijks leven

Colorama. Das Buch der Farben

Als we over kleur praten gaat het over de voor ons zichtbare kleuren, die deel uitmaken van het zichtbare gedeelte van straling in het elektromagnetische spectrum vanaf 380 nm tot 780 nm. Onze visuele wereld bestaat niet alleen uit kleuren rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet, de zeven basiskleuren van een regenboog, maar er is bijna oneindig meer kleur waar te nemen. De samenstellers van het creatieve boek “Colorama” kozen 133 kleurtinten uit de natuur en de samenleving en gaf elke voorgestelde kleur een speciale benaming, waarvan er vele al bekend zijn onder deze specifieke benaming.

Elke kleur is op de rechter bladzijde afgedrukt in een kleurenspectrum. Op de linker bladzijde staat een aantrekkelijke beschrijving, aangevuld met een bijpassende illustratie van een plant, een bloem, een dier, een object of een scène uit ons dagelijks leven. Het zijn stuk voor stuk leuke en inspirerende beschrijvingen van de voorgestelde kleur. Algemeen bekend zijn onder andere begrippen als cardinaalrood, hemelsblauw, marineblauw, karmijnrood, safraangeel, poepbruin en melkwit, maar wie weet nog waarom flamingo’s roze zijn en waarom bieten rood zijn?

Kleur maakt integraal deel uit van ons dagelijks leven - 2 Kleur maakt integraal deel uit van ons dagelijks leven - 3
Kleurenspectrum van het zichtbare licht, zoals Joseph von Fraunhofer (1787-1826) dat heeft onderzocht.

Waarom de voorgestelde kleur zo heet is verklaard door een toelichting op een zeer interessante, boeiende en poëtische wijze en in beeld gebracht door een illustratie. Dit prachtig vormgegeven kleurenboek is bedacht en vormgegeven door Cruschiform, een ontwerpstudio uit Parijs. De studio is in 2007 opgericht door Marie-Laure Cruschi. Deze fascinerende publicatie is een aanbeveling voor kleurdeskundigen, kleurontwerpers en - adviseurs, kleurverwerkers, kleurenstudies en voor nieuwsgierigen, die nog meer willen weten over de invloed van kleur en kleurgebruik op bezoekers van binnen- en buitenruimten. Het boek sluit af met een uitgebreid thematisch register van kleuren.

ISBN 978-3-7913-7327-0, “Colorama. Das Buch der Farben”, Cruschiform, Prestel Verlag, 2017, 144 pagina’s.


Gerelateerde artikelen