Algemene kennismaking met kleur en kleurenleer

10 december 2017

Op aanschouwelijke en onderhoudende wijze brengt de bekende auteur en kleurspecialist in een nieuwe druk van het zeer succesvol informatief en leerzaam boekje de grondbeginselen van kleurenleer en de belangrijkste eigenschappen van kleur en het effectieve kleurgebruik in de praktijk. Eigenlijk is alles, ook het licht, kleurloos. Maar waarom ziet een peen er rood uit of is een blad van een boom meestal groen? Zijn zwart en wit ook echte kleuren? En welke uitstraling van objecten kan men met bepaalde kleuren realiseren? Lezers zullen antwoorden vinden op deze vragen.

Algemene kennismaking met kleur en kleurenleer

Einführung in die Farbenlehre

De auteur geeft na zijn interessante inleiding en uitgebreid beeld van historische ontwikkelingen in de algemene en specifieke modellen van de kleurenleer. Alles met het toepassen van kleur begon op een natuurlijke wijze bij oervolkeren en kreeg een reproduceerbare inhoud door Griekse wetenschappers en filosofen. De auteur geeft een beeld van inhoudelijke aspecten van de meest bekende historische en moderne opstellingen en verhandelingen van erkende theorieën van kleurenleer.

Daarna volgt een heldere uitleg over ons visuele systeem, de fysiologie van onze ogen, het zien van kleuren en over de belangrijkste eigenschappen van licht en kleur. Via het mengen van kleuren volgens bepaalde systemen, normeren en ordenen van kleur, psychologische werking van kleur, kleurenleer in de praktijk, krijgt de lezer een afsluitend overzicht met studiemateriaal.

ISBN 978-3-8321-6403-4, “Einführung in die Farbenlehre”, Harald L. Küppers, DuMont Buchverlag, 2017, 184 pagina’s.


Gerelateerde artikelen