Een kunstschilder ontwerpt een geheel eigen kleurenleer

2 januari 2018

Door de uitspraak “Alle echte kunst zoekt het spirituele” van Rudolf Steiner is er een creatieve overeenkomst met de strekking ervan te vinden in het werk van schilder Felix Goll (1909-1977) en de uitwerkingen van een eigen ontwikkelde kleurenleer.

Een kunstschilder ontwerpt een geheel eigen kleurenleer

Der Maler Felix Goll

In de groep mensen, die deze kunstimpuls van Rudolf Steiner goed hebben begrepen, neemt schilder Felix Goll een bijzondere plaats in omdat hij merkbaar en zichtbaar het gedachtengoed van Steiner op zijn specifieke wijze verder heeft ontwikkeld. Enerzijds is dat zichtbaar in zijn moderne kunstwerken met een bijzondere combinatie van kleuren, zijn omschrijvingen van bepaalde psychische stemmingen en zijn omzetting ervan in de keuze van de toegepaste kleuren. Daarmee is een serie van 12 kunstwerken ontstaan met kleurkeuzen afgestemd op de 12 maanden van het jaar.

Anderzijds is de relatie tot de anthroposofische kunstimpuls zichtbaar door zijn uitgewerkte kleurenleer. Na een interessante inleiding en een compacte biografie maakt de lezer kennis met zijn manier van lesgeven en functioneren als cursusleider en is het ontstaan, zijn gedachtengang en de opbouw van de grondbeginselen van de kleurenleer van Felix Goll. Zijn specifieke persoonlijke kleurenleer heeft bijna vanzelfsprekend basiselementen uit de kleurenleer van Johann Wolfgang von Goethe en Rudolf Steiner.

Een kunstschilder ontwerpt een geheel eigen kleurenleer - 2
Het plaatje geeft het ontstaan van kleuren weer door de onderlinge beïnvloeding op elkaar van de dood, leven, ziel en geest.

Volgens de auteur was het doel van Felix Goll de zesdelige kleuren-cirkel van Goethe te verbinden met de beschrijvingen over de kleurenordening van Steiner. Het zijn vooral de voordrachten van Steiner in het jaar 1921 die een grote bijdrage hebben geleverd aan de gedachtenvorming van Goll. Zijn geloof in een specifieke kleurenkracht heeft juist kort voor zijn overlijden geleid tot een reeks tekeningen met drie kleuren met telkens de kleureigenschappen als dominantie, realiteit en een complementaire kleur.

ISBN 3-85636-144-8, “Der Maler Felix Goll”, Hanna Deicke, Pforte Verlag, 2002, 68 pagina’s.


Gerelateerde artikelen