Professionele toepassingen van kleur in kunst en design

14 januari 2018

Voor alle personen werkzaam met kleur in de wetenschap, in het onderzoek, in de industrie en productie, in de ontwerp- en advieshoek, in de verwerking en natuurlijk als gebruiker of genieter van kleur, is de professionele gids “Colour” een unieke bron voor het verrijken van uw kennis, het leren van ervaringen van anderen en het opdoen van nieuwe en rijke kleur ideeën.

Professionele toepassingen van kleur in kunst en design

Colour: The Professional’s Guide

Het fenomeen kleur is een complex en intrigerend visueel element bij het ontwerpen, vormgeven en realiseren van scènes, objecten, voorwerpen, inrichtingen en installaties in binnen- en buitensituaties. Het blijft voor ontwerpers na het kiezen voor het toepassen van een specifieke kleur of een zekere kleurcombinatie, telkens weer een spannend moment hoe de kijker in eerste instantie op emotioneel niveau zal reageren. Hoe kleur ontstaat, wordt gedefinieerd, welke afspraken er zijn en vooral hoe mensen reageren op kleur is op een professionele wijze behandeld in dit boek.

Kleur is dynamisch en zorgt voor fysiologische en psychologische beïnvloeding in ons dagelijks leven op onze handelingen, gevoelens en op onze zintuigen. Of wij nu kunst kopen, een nieuwe keuken, bank of auto uitzoeken of nieuwe kleding kopen, worden keuzes mede bepaald door kleur en kleurcombinaties. Kleur is een complex en fascinerend onderwerp en vraagt juist door de complexheid om een multidisciplinaire bestudering. Niet alleen vanuit het perspectief van kunst en design, maar ook vanuit wetenschappelijk perspectief inclusief natuurkundige, scheikundige en biologische grondbeginselen wordt kleur bestudeerd.

De auteur van het waardevolle studieboek heeft aan het begin van elke nieuwe bijdrage het resultaat van een interview met een kleurenexpert geplaatst met vragen en antwoorden over het specifieke onderwerp. Kleur is behandeld in zes clusters, met titels als “De wetenschap van kleur”, “De psychologische context van kleur”, “Waardering en beleving van kleur” en “Kleur in bewegende beelden”. Na een compacte inleiding over de noodzaak van een kleurenstudie voor iedereen met een professionele functie in de wereld van kleuren en kleurgebruik, bespreekt de auteur de veelheid van kleuren die in de natuur voorkomt.

Professionele toepassingen van kleur in kunst en design - 2 Professionele toepassingen van kleur in kunst en design - 3 Professionele toepassingen van kleur in kunst en design - 4

Daarna volgen inleidingen over de perceptie van licht en kleur, het zichtbare licht binnen het elektromagnetisch spectrum, de fysiologie van onze ogen, het mixen van kleuren en de bekende kleureigenschappen. Ook is er in dit gedeelte aandacht voor de resultaten van kleurenstudies door Wassily Kandinsky, Josef Albers en Johannes Itten. Het eerste hoofdstuk sluit af met informatie over het ordenen van kleuren door Goethe, Runge, Chevreul, Hering en andere kleurexperts en wetenschappers. In de praktijk wordt in het algemeen gebruik gemaakt van genormaliseerde kleurenstandaarden.

Interessant is het werken met pigmenten en kleurstoffen en de besproken mogelijkheden. De auteur gaat in op culturele aspecten in de symboolwerking en gebruik van kleur. Kleuren als politiek middel en bij rituelen zijn uitgebreid in beeld gebracht. Ook het toepassen van kleur in de schilderkunst is met voorbeelden op aantrekkelijke wijze geïllustreerd met reproducties. Het boek sluit af met een schat aan informatie over kleur in multimedia, reclamewereld, verpakkingen, lichtkunst en de modewereld. Een uniek leer- en referentieboek voor leken, studenten en professionele personen.

ISBN 978-1-78157-204-7, “Colour: The Professional’s Guide”, Karen Triedman, Ilex Press, 2015, 256 pagina’s.


Gerelateerde artikelen