Reizen door de wonderlijke werelden van onze dromen (1)

31 maart 2022

Als kind krijg je al snel te maken met het verschijnsel van dromen. Soms heel leuk, maar veelal raar en angstig. Je ouders gaven dan al snel aan om je er maar niet te druk over te maken. “Dromen zijn immers bedrog” zijn de geruststellende woorden van je ouders. “Ga maar rustig slapen.” Zoals we als volwassenen inmiddels hebben ervaren na een nachtje slapen, dat er nagenoeg elke nacht toch flink gedroomd wordt.

Reizen door de wonderlijke werelden van onze dromen (1)

De wetenschap van dromen

Elke nacht dromen we onder normale omstandigheden namelijk urenlang. Personen die onder narcose waren, zullen niet aangeven dat zij zich dromen herinneren. Tijdens de narcose kan het brein volgens onderzoekers geluiden en woorden verwerken. Uit onderzoek is wel gebleken dat proefpersonen zich er na afloop niets meer van konden herinneren. Dromen is een magische gebeurtenis, die wij maar moeilijk kunnen beïnvloeden.

Het wel of niet dromen tijdens een narcose is mede afhankelijk van de mate waarin een narcose licht of zwaar noodzakelijk is. Als je bewustzijn is uitgeschakeld, is dromen onmogelijk geworden. Met zijn eerste boek gaat wetenschapsjournalist en redacteur Guillaume Jacquemont uitgebreid in op de wondere wereld van onze dromen. Door zijn werkzaamheden als redacteur bij het Franse tijdschrift Cerveau & Psycho heeft hij veel kennis en ervaring met het onderwerp dromen opgedaan.

Deze verzamelde kennis en resultaten uit het raadplegen van aanvullende vakliteratuur zijn gebundeld in de publicatie “De wetenschap van dromen”, met een ondertitel en een aanbeveling voor de lezer: “leer je dromen te ont- houden, interpreteren en sturen”. Om het geheel extra aantrekkelijk te maken voor de lezers heeft het boek een bescheiden aantal afbeeldingen en in kaders zorgt de auteur voor praktische oefeningen en behandelingen van speciale onderwerpen. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-90-259-0978-9, “De wetenschap van dromen”, Guillaume Jacquemont, Uitgeverij Ten Have, 2022, 269 pagina’s, € 20,99.


Gerelateerde artikelen