Reizen door de wonderlijke werelden van onze dromen (2)

1 april 2022

Van onze nachtelijke dromen onthouden we in het algemeen slechts een klein deel. Dat kleine deel aan positieve en negatieve ervaringen nemen we mee naar ons dagelijks leven en soms worden we een beetje onrustig ervan. Resultaten uit recent onderzoek geven aan dat wij veel over onszelf te weten kunnen komen wanneer we onze dromen weten te ontleden.

Reizen door de wonderlijke werelden van onze dromen (2)

De wetenschap van dromen

Het boek nodigt door de aantrekkelijke behandelingen van de vele onderwerpen, de lezer uit de aangegeven technieken te hanteren om onze dromen te onthouden, te begrijpen en om ze zelfs te sturen. De auteur geeft antwoorden op onder andere de volgende vragen: “Wat betekenen onze dromen en wat hebben ze ons te vertellen?”, “Kunnen we ons verweren tegen de nachtmerries?” en “Hoe leren we om lucide te dromen?”

De auteur hoopt dat de lezers nooit meer gaan slapen zonder nieuwsgierig te denken hoe zij tijdens het slapen de halve en complete dromen kunnen ombuigen tot ongelofelijke verhalen. Het voorwerk van de wetenschappers zal ons daarbij kunnen helpen. Zij hebben namelijk profielen opgesteld voor typen dromen en technieken ontwikkeld waarmee we ons droomleven in kaart kan brengen. Het droomleven is afhankelijk van factoren als sekse, sociale omgeving, activiteiten en psychische gesteldheid.

Reizen door de wonderlijke werelden van onze dromen (2) - 2

De vrij bijzondere toestand waarin personen een verwarrende ervaring van de lucide droom op doen, is uitgebreid beschreven. In z’n “slapende” situatie is een persoon zich ervan bewust dat hij of zij aan het dromen is en eraan werkt om het verloop van de droom te beïnvloeden. De auteur bespreekt mogelijkheden om die toestand te realiseren. Hij waarschuwt voor het optreden van heftige emoties. Dromen kunnen een hulpmiddel zijn bij het vormen van de persoonlijke toekomst.

ISBN 978-90-259-0978-9, “De wetenschap van dromen”, Guillaume Jacquemont, Uitgeverij Ten Have, 2022, 269 pagina’s, € 20,99.


Gerelateerde artikelen