Schilderijengalerie Berlijn brengt 200 werken in kaart (1)

12 november 2019

De Schilderijengalerie van de Staatsmusea in Berlijn beheert één van de allerrijkste en waardevolste kunstcollecties van schilderwerken uit de rijke geschiedenis van de Europese schilderkunst. De omvangrijke kunstcollectie mag inmiddels zeker gezien worden als een nagenoeg compleet beeldoverzicht van ontwikkelingen in de kunst vanaf de middeleeuwse paneelkunst tot en met kunstwerken uit de stroming van het classicisme rond het jaar 1800.

Schilderijengalerie Berlijn brengt 200 werken in kaart (1)

Gemäldegalerie

Het dikke representatieve kunstboek “Gemäldegalerie” stelt uit de omvangrijke collectie 200 geselecteerde werken voor, die representatief zijn als de mooiste schilderijen in de verzameling van wereldformaat. Werken van bijna alle wereldberoemd geworden kunstschilders van de Duitse, Nederlandse, Italiaanse, Franse, Spaanse en de Engelse kunstscholen zijn in dit overzicht opgenomen. Elk uitgekozen werk is op groot formaat afgebeeld en in een kunst- en hedendaags-historische context ingedeeld en besproken.

Veelal geeft een kleinere afbeelding of een nadere uitwerking van het getoonde werk uit het oeuvre van de betreffende kunstenaar extra informatie. In het machtig mooie kunstboek informeert de samenstellende uitgever Michael Eissenhauer de lezer over de lange weg die afgelegd is om deze prachtige verzameling op te bouwen en het samenwerkingsverband van de Berlijnse musea een stevige positie te geven.

Zowel in het voorwoord als in de uitgebreide beschrijving over de geschiedenis van het ontstaan en de opbouw van de Berlijnse kunstcollectie geeft hij meer interessante en gedetailleerde gegevens en beschrijvingen. De eerste stappen om een verzameling aan te leggen dateren uit een periode binnen de 17e eeuw. Door economische, politieke en militaire omstandigheden kwamen er telkens tegenslagen om de reeds nog kleine opgebouwde collectie te beschermen en verder uit te breiden. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-86502-413-8, “Gemäldegalerie”, Michael Eissenhauer, E.A. Seemann Verlag, 2019, 496 pagina’s.


Gerelateerde artikelen