Schilderijengalerie Berlijn brengt 200 werken in kaart (2)

17 november 2019

De verzameldrang van vorstelijke personen en andere rijke personen was echter zeer groot. In het slot Sanssouci ontstond in de 2e helft van de 18e eeuw een stabiele verzameling van kunstwerken. Rondom die perioden werd er ook veel kunst geroofd na een overwinning of een bezetting. Het artikel geeft veel fascinerende details over andere feiten en gebeurtenissen.

Schilderijengalerie Berlijn brengt 200 werken in kaart (2)

Gemäldegalerie

Nadat de Duitse-eenheid een feit was en de toen nog twee afzonderlijke kunstcollecties van de Schilderijengalerie bij elkaar gevoegd waren werd een nieuw onderkomen gebouwd en in 1998 in gebruik genomen. Gelijktijdig kwam een kunstdocument beschikbaar met een selectie aan werken uit de collectie van toen. Voor het nieuwe document is een nieuwe selectie gemaakt.

Van de eerder gekozen werken, die opnieuw zijn geselecteerd zijn nieuwe teksten geschreven, die inhoudelijk de laatst bekende resultaten uit recent onderzoek bevatten. Het studie- en kunstboek start met een overzicht van werken uit de Duitse schilderkunst uit de periode van 13e en 16e eeuw. Dan volgen afbeeldingen en gegevens van werken uit Nederlandse en Franse schilderkunst uit de 15e en 16e eeuw, gevolgd door werk uit alle eerder genoemde landen.

Schilderijengalerie Berlijn brengt 200 werken in kaart (2) - 2
Schilderij van een oudere man, Luca Signorelli, rond 1492, paneel van populierenhout, 50 x 32 cm; collectie Schilderijengalerie Berlijn, cat. nr. 79C.

Het boek sluit af met een literatuuroverzicht en een alfabetisch overzicht van de kunstenaars en hun getoonde werk. Het unieke boek is een basisdocument voor alle kunststudies op alle niveaus, voor onderzoekers werkzaam in de kunstwereld en vooral voor de bibliotheken van kunstmusea en -centra.

ISBN 978-3-86502-413-8, “Gemäldegalerie”, Michael Eissenhauer, E.A. Seemann Verlag, 2019, 496 pagina’s.


Gerelateerde artikelen