Sciencefiction films zorgen voor toekomstperspectieven

9 september 2016

Het multimediale genre sciencefiction mag zich verheugen in een grote en zelfs toenemende belangstelling van personen in alle leeftijden. Uitingen van sciencefiction (sf) zijn voornamelijk zichtbaar in literatuur, stripverhalen, films, radio- en televisieseries en vooral in computerspellen. Vormen van sf zijn al eeuwen bekend als fantasieverhalen, als bovennatuurlijke en magische gebeurtenissen. Het dromen over onbereikbare doelen wordt door sf als werkelijkheid ervaren.

Sciencefiction films zorgen voor toekomstperspectieven

Things to Come

Door sf is er nauwelijks nog verschil tussen illusie en echtheid. De benaming sf is bedacht door Hugo Gernsback om daarmee de wetenschap te populariseren. Later werd dit aangevuld met toekomstbeelden van verzonnen technologische vooruitgang en ontwikkelingen. In het museum Duitse Cinematheek Berlijn vindt tot en met 23 april 2017 de tentoonstelling “Things to Come. Science.Fiction.Film” plaats. Oneindige ruimten in het heelal, het bezoeken van vreemde planeten, botsingen met Aliëns, alsmede de technische en wetenschappelijke vooruitgang zijn populaire thema’s.

Meerdere sf uitingen weerspiegelen dingen en gebeurtenissen uit onze cultuur en maatschappij. Met de komst van de film ontwikkelde sf zich naar nieuwe vormen van ontwerp en beweging. Alle stukken en uitingen in de expositie zijn beschreven en afgebeeld in een fascinerende catalogus. Alle bekende sf voorstellingen, fantasiën en avonturen zijn uitgebreid in dit mooie boek voorgesteld. De lezers krijgen achtergronden en vooral details uit de voorbereidingen van bekende speelfilms te zien.

ISBN 978-3-7356-0217-6, “Things to Come”, Kristina Jaspers, Nils Warnecke en Gerlinde Waz, Kerber Verlag, 2016, 176 pagina’s.


Gerelateerde artikelen