Sensatie van het waarnemen in de collectie Werner Nekes

6 november 2022

Er is lang over onderhandeld en liefhebbers van de geschiedenis van stilstaande en bewegende beelden hebben er lang opgewacht, maar eindelijk heeft de omvangrijke collectie beelden en apparaten uit de geschiedenis van het beeld en de omgang met optische en visuele illusies in de verzameling van Werner Nekes (1944-2017) zijn plaats verworven in een museale omgeving. De expositie is klein, maar de resultaten van de eerste officiële inspanningen zijn groots en inspirerend voor de toekomst om meer exposities te organiseren.

Sensatie van het waarnemen in de collectie Werner Nekes

Sensation des Sehens

Bij de eerste expositie van een aangekondigde trilogie, verscheen een brochure en flyer. De expositie is tot en met 23 april 2023 te zien. Schaduwspelen, puzzels, toverlantaarns, stroboscoopschijven en de legendarische cinematograaf, waarmee de gebroeders Lumière bewegende beelden konden opnemen en afspelen, zijn slechts enkele van de ongeveer 25.000 objecten uit de fascinerende collectie van Werner Nekes.

De legendarische filmregisseur uit Mülheim an der Ruhr was zo gefascineerd door de geschiedenis van de realisatie van beelden, zoals hij het zelf noemde, dat hij in dertig jaar tijd de grootste en beste collectie ter wereld over mediageschiedenis van de afgelopen vier eeuwen bijeen heeft kunnen brengen.

Samen met de Theaterwetenschapscollectie van de Universiteit van Keulen toont het Wallraf-Museum onder de titel “Sensation of Seeing” tal van hoogtepunten uit de collectie samen met werken uit de eigen collectie. In drie opeenvolgende tentoonstellingen ontmoeten schilderijen uit de middeleeuwen, barok en moderne tijd “bewegende beelden” en apparaten uit de filmgeschiedenis. Er is voor de expositie een speciaal rariteitenkabinet gebouwd.

Sensatie van het waarnemen in de collectie Werner Nekes - 2
De catalogus en een flyer van de expositie.

Sensation des Sehens, Anja K. Sevcik, Peter W. Marx, e.a., Wallraf-Richartz-Museum, 2022, deel 1, 30 pagina’s.

Wallraf-Richartz-Museum, Obenmarspforten, D-50667 Keulen, www.wallraf.museum.