Sir Howard Walter Florey (1898-1968)

28 augustus 2020

Howard Walter Florey was een Australische patholoog en droeg zijn kennis en ervaring bij aan de verdere ontdekking van het vaccin penicilline en aan onderzoek van de eigenschappen ervan bij het genezen van infectieziekten. Zijn schoolopleidingen genoot hij in zijn geboorteplaats Adelaide op het St.Peter’s College en studeerde daarna medicijnen in de periode 1917-1921 aan de universiteit van Adelaide.

Sir Howard Walter Florey (1898-1968)

Howard Walter Florey was een Australische patholoog.

Hij kon dankzij een studiebeurs verder in Engeland studeren en ging in 1921 studeren aan de universiteit in Oxford, sloot deze studie medicijnen af met een bachelor- en masterdiploma en bracht daarna het grootste deel van zijn leven en werk door in Engeland. Hij werkte daarna wel een aantal jaren afwisselend op universiteiten en onderzoeksinstituten in binnen- en buitenland. In 1935 volgde een benoeming als professor aan de Universiteit van Oxford voor de leerstoel Pathologie.

Sir Howard Walter Florey (1898-1968) - 2 Sir Howard Walter Florey (1898-1968) - 3

Vanaf het jaar 1938 pakte hij samen met collega-onderzoekers Ernst Boris Chain en Norman Heatley de eerdere ontdekking door Alexander Fleming van de genezende werking van de penicilline-schimmel op, om op grote schaal de massaproductie van penicilline te ontwikkelen.

In 2020 staan we weer even stil bij het feit dat 75 jaar geleden in 1945 de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde werd toegekend en uitgereikt aan Howard Walter Florey, Ernst Boris Chain en Alexander Fleming voor hun resultaten van geneeskundig onderzoek om infectieziekten te bestrijden en voor hun baanbrekende ontdekking van penicilline als een werkzaam vaccin. Norman Heatley was een biochemicus, die het overigens lukte om een voldoende hoeveelheid penicilline te isoleren om daarmee proeven uit te voeren.


Gerelateerde artikelen