Ons brein blijft ons telkens op magische wijze verrassen (1)

28 augustus 2020

Elke vorm, omvang, duur en intensie van een activiteit van een gezond brein hangt af van de functie, capaciteit en gestuurde inspanningen binnen talrijke gebieden in onze hersenen. Alleen al het samenstellen van dit artikel over dit geweldig belangrijke menselijk orgaan veroorzaakt een forse activiteit in het brein. Onze hersenen zijn het belangrijkste en meest gecompliceerde orgaan in ons lichaam.

Ons brein blijft ons telkens op magische wijze verrassen (1)

Das Gehirn

Dagelijks ervaren we verschijnselen als slaap, oplettendheid, herinneringen, lust, angst en taal, maar hoe worden deze eigenlijk door ons brein gecreëerd en bestuurd? Met heldere beschrijvingen, voorbeelden en illustraties legt de bekende in het jaar 2013 gepromoveerde neurowetenschapper Dr. Marc Dingman uit hoe ons brein werkt en geeft inzicht in de nieuwste resultaten uit onderzoek en in de laatste bevindingen uit de praktijk van de neurologie en neurobiologie.

Hij legt ook uit wat er gebeurt als ons brein niet zou werken zoals het eigenlijk zou moeten plaatsvinden, waardoor problemen ontstaan zoals slapeloosheid, ADHD, depressies of verslavingen - en hoe we ons ertegen kunnen beschermen. Het geheel is een aangename, fascinerende en leerzame ontdekkings- en avonturentocht geworden langs alle mooie, intrigerende en af en toe verstorende en vervelende dingen van ons brein.

Ons brein blijft ons telkens op magische wijze verrassen (1) - 2 Ons brein blijft ons telkens op magische wijze verrassen (1) - 3

Wanneer van al die samenhangende onderdelen of gedeelten van het complete brein uitvallen, dan kan dat grote problemen geven in het evenwichtig functioneren, maar kan in bepaalde situaties zorgen voor een gedeeltelijke of zelfs voor een complete uitval van de menselijke “denk- en doemachine”, met alle gevolgen ervan. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-7423-1324-9, “Das Gehirn”, Marc Dingman, Riva Verlag, 2020, 304 pagina’s.


Gerelateerde artikelen