Sir William Rowan Hamilton (1805-1865)

27 augustus 2020

Als Ierse wis- en natuurkundige en astronoom leverde William Rowan Hamilton (1805-1865) interessante bijdragen in de ontwikkelingen van de onderzoeks- en werkgebieden van de optica, dynamica en algebra. Hij bracht in zijn jeugd veel tijd door bij zijn oom James Hamilton, directeur van een observatorium. Op 14-jarige leeftijd verloor William beide ouders en werd door zijn oom verder opgevoed.

Sir William Rowan Hamilton (1805-1865)

Een Ierse wis- en natuurkundige en astronoom.

Hij toonde al vroeg belangstelling voor de rekenkunde, wiskunde en het leren van veel vreemde talen en ving aan met het bestuderen van de klassieke werken van Newton en Laplace. Op 18-jarige leeftijd slaagde hij voor het toelatingsexamen voor een studie aan het Trinity College in Dublin. In 1827 studeerde hij af en werd in hetzelfde jaar benoemd als hoogleraar in de astronomie aan het Trinity College.

Sir William Rowan Hamilton (1805-1865) - 2

Hij deed veel onderzoek in de optica en publiceerde uitgebreid de resultaten in zijn verhandeling Theory of Systems of Rays. Op het gebied van de getallentheorie bestudeerde hij complexe en reële getallen. In de liefde was Hamilton niet zo succesvol. Zijn bekendste ontdekking is het aantonen van het bestaan van de quaternionen en schreef er een dik referentieboek over.

Naast de fundamentele onderzoeken naar geometrische optica, waarover hij schreef, formuleerde hij “zijn” mechanica in 1835. In 2020 is er aandacht voor zijn 215e geboortedag en zijn 155e dag van overlijden.


Gerelateerde artikelen