Stereofotografie in nieuwe 3D-Bulletin

31 mei 2013

De tweede uitgave van het verenigings-tijdschrift 3D-Bulletin in jaargang 2013 kwam tot stand onder leiding van Dennis Boersma, de nieuwe 3D hoofdredacteur. Daarmee is de continuïteit van dit gewaardeerde tijdschrift gewaarborgd voor enerzijds de leden van de Nederlandse Vereniging voor Sterefotografie - NVvS en anderzijds voor belangstellenden voor 3D. Zijn redactionele bijdrage sluit af met een serie 3D-foto’s van de Maglev hogesnelheidstrein in Shanghai. Ook de verslagen van de projecties tijdens verenigingdagen zijn voorzien van de boeiende sterefoto’s van Roland de Raeve. Hij weet elke kijker bij driedimensionale projecties te boeien met de inhoud van zijn series en kwaliteit ervan.

Stereofotografie in nieuwe 3D-Bulletin

Als experiment zijn stereofoto’s in het formaat 16x9 afgedrukt. Een bericht over het ISU-congres 2013 in Ljubljana is voorzien van prachtige 3D-opnamen uit deze mooie stad en de omgeving ervan. Door Johan Steketee is een boeiend verhaal geschreven over een oud principe van Lippmann, dat ligt ten de grondslag aan de plenoptische camera.

Een ervaring met het fotograferen met de Lytro camera en de 3D resultaten zijn beschreven. Het synchroon flitsen bij gekoppelde stereocamera’s is een vereiste om kwaliteitsopnamen te realiseren. Gert-Jan Wolkers is gaan experimenteren en beschrijft zijn ervaringen. Hugo de Wijs beschrijft in een groot artikel zijn levenslange ervaringen met stereofotografie. Het geheel is kleurrijk geïllustreerd met veel 3D-foto’s.

Wilt u meer weten over de 3D activiteiten van de NVvS kijk dan ook op de website van de vereniging www.stereofotografie.nl


Gerelateerde artikelen