Stereoscopische afbeelding op een vlakke oppervlakte

4 december 2019

Liefhebbers en andere professionele personen met een interesse in 3D-stereoscopische afbeeldingen, aangebracht op vlakke ondergronden, hebben met het bijzondere boek “Flatlands” een geweldige referentiebron van de beschikbare soorten 3dimensionale plaatjes op het platte vlak. De auteur en uitgever van het plaatjesboek “Flatlands” hebben de inhoud opgedragen aan de Britse docent, theoloog en auteur Edwin Abbott Abbott (1838-1926).

Stereoscopische afbeelding op een vlakke oppervlakte

Flatlands

Hij is vooral bekend geworden als auteur van de wiskundige satire in zijn roman uit 1884: “Flatland, A Romance of Mary”. Het verhaal gaat over een satirische verhandeling over opgemerkte misstanden in de maatschappij met een knipoog naar dimensies, vanaf de eerste dimensie tot voorbij een vierde dimensie. De titelzijde van het boek bevat een combinatie van een lenticulaire beeldtechniek en een afbeelding in de vorm van een random-dot-stereo-plaatje.

Alle beschikbare stereoscopische beeldtechnieken zijn vertegenwoordigd in het boek en zijn door compacte teksten toegelicht of van een kijkinstructie voorzien. De auteur noemt en bespreekt (in Duits en Engels) de navolgende beeldtechnieken: lenticulair-stereogram, stereo-anaglyf, stereobeeldpaar, random-dot-stereo en het speelse principe van “behangpapier”-stereo. Bij het speelse beeld van behangpapier-stereo wordt het tweede beeld van een stereopaar meerdere malen op stereoscopische wijze herhaald en stereoscopisch herplaatst.

ISBN 3-906700-83-6, “Flatlands”, Hans Knuchel, Lars Müller Publishers, 1995, 64 pagina’s met 3D-anaglyfenbril en een 3D-stereoscopische bril.


Gerelateerde artikelen