Stereoscopische foto’s laten de werkelijkheid in 3D zien

12 april 2022

De leden van de Nederlandse Vereniging voor Stereofotografie konden slechts een aantal malen samenkomen in ’t Visnet te Huizen om gezamenlijk te kijken naar de bekende 3D-projecties van foto’s en 3D-filmopnamen in de afgelopen twee jaar. Zo heeft de wereldwijde covid-19-pandemie niet alleen de NVvS, maar ook vele andere verenigingen, stichtingen, evenementen en organisaties heftig geplaagd door afgelastingen en verschuivingen van geplande bijeenkomsten.

Stereoscopische foto’s laten  de werkelijkheid in 3D zien

Gelukkig heeft de NVvS het bekende 3D-Bulletin telkens drie maal per jaar kunnen laten verschijnen. Onlangs verscheen nummer 222 als de eerste uitgave voor het verenigingsjaar 2022. Een boeiende, informatieve en leerzame uitgave voor beginnende en professionele beoefenaars van stereofotografie. Job van de Groep doet de oproep aan het Nederlands Fotomuseum om voor de 100e foto in de expositie een 3D-foto te kiezen.

Leden van de ISU - International Stereoscopic Union ontvangen elk kwartaal een exemplaar van het tijdschrift Stereoscopy. Technische informaties en gebruiksadviezen over stereofotocamera’s, software en 3D-hulpapparatuur worden telkens afgewisseld met de resultaten van gewone en speciale 3D-opnamen, de 3D-stereofoto’s. In ISU-uitgave 126 is er speciale aandacht voor het realiseren van hyperstereo-opnamen.

Stereoscopische foto’s laten  de werkelijkheid in 3D zien - 2

De opnametechniek van hyperstereo is op compacte wijze beschreven en de resultaten zijn uitgebreid met veel prachtige stereoplaatjes in beeld gebracht. Aandacht is er tevens voor de techniek van 2D naar 3D-conversies met het gebruik van gratis beschikbare software, zoals StereoPhoto Maker (SPM).

De resultaten zijn verbluffend. Ook de internationale gemeenschap van beoefenaars van 3D-fotografie werd hard getroffen door covid-19. Verschillende evenementen vonden in digitale vorm plaats. De publicatie bevat een uitgebreid verslag van het evenement 3D-Con 2021. Ook zijn er 3D-foto’s te zien van de lanceerinstallatie voor de space shuttle. Het 23e ISU Wereldcongres in Tsjechië staat nu gepland voor 13-19 september 2022.

Kijk op de website www.stereofotografie.nl voor meer informatie en 3D-beelden.