Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (38b)

6 april 2022

Door echter het plotselingen overlijden van Werner Nekes in 2017 viel een verdere basis voor nieuwe exposities weg. De partner van Werner Nekes heeft echter kans gezien om enkele musea toch nog te interesseren voor nieuwe activiteiten en nieuwe exposities. OF heeft daarover ook haar lezers geïnformeerd. Wij kunnen de lezers melden dat de collectie nagenoeg compleet is gebleven.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (38b)

Een terugblik op werk van Werner Nekes

De erfgenamen van Werner Nekes hebben de gehele collectie ter overname aangeboden om voor het geheel een permanente huisvesting te realiseren. Aanvankelijk was Nekes eerder in gesprek met geïnteresseerden om voor de grote collectie met ruim 25.000 objecten en materialen een “huis” te vinden. De belangstellenden wilden echter niet alles tegelijk overnemen om aan hun bestaande collecties toe te voegen.

Bovendien kon Nekes maar moeilijk zijn verzameling of delen ervan loslaten. Alles bevond zich namelijk in zijn woonhuis en bijbehorende opslagruimten aan de Kassenberg 34b in de Duitse stad Mülheim an der Ruhr. Inmiddels hebben vele verkenningen en onderhandelingen met zijn tweede vrouw Ursula Richert-Nekes in 2020 geleid tot een unieke zekerstelling van de complete museale collectie.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (38b) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (38b) - 3 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (38b) - 4

Dankzij de inspanningen van het instituut Duitse Cultuur Stichting is de enorme verzameling ondergebracht bij drie organisaties, die onderling de brede verzameling hebben verdeeld en daarover afspraken gemaakt om alles beschikbaar te stellen voor onderwijsdoeleinden, universitaire studies en museale presentaties in binnen- en buitenland. (Wordt vervolgd).

ISBN 3-909310-01-X, “Werner Nekes Retrospektive”, Thomas Imbach, e.a., Zyklop Verlag, 1986, 168 pagina’s.