3dimensionale beeldeffecten dragen bij aan muzieksfeer

11 april 2022

Liefhebbers van de muziek-, geluids- en beeldeffecten van en door de leden van de Duitse technogroep Kraftwerk werden tijdens het bijwonen van hun optredens ook verrast op een beeldspel met gebruik van driedimensionale beeldtechnieken. De in 1970 begonnen muziekspectakels van het multimedia project Kraftwerk, aanvankelijk opgericht door Ralf Hütter en Florian Schneider in Düsseldorf, werden bedacht en vormgegeven in hun kling-klang-studio in Düsseldorf.

3dimensionale beeldeffecten dragen bij aan muzieksfeer

Kraftwerk 3-D

Hun explosieve multimedia shows op het podium waren spectaculair en voorzien van muziek, video, fotografie, design en grafisch werk. Voor de platenhoezen werden interessante ontwerpen gerealiseerd en het toepassen van anaglyfen beelden kreeg regelmatig opvallend fantasierijke vormen en uitstralingen. Tijdens ons persbezoek aan de expositie “Electro. From Kraftwerk to Techno” kwamen we in de museumwinkel het bijzondere boek “Kraftwerk 3-D” op het spoor.

Deze goed verzorgde publicatie bevat een ware schat aan grafische en digitale werken in breed formaat, uitgevoerd in de anaglyfenbeeldtechniek. Bij de publicatie wordt een kartonnen 3D-anaglyfenbril geleverd. Aan de grafische werken hebben meegewerkt Falk Griefenhagen, Ralf Hütter, Stefan Pfaffe en Emil Schult. Een fascinerende grote hoeveelheid aan anaglyfenbeelden.

3dimensionale beeldeffecten dragen bij aan muzieksfeer - 2 3dimensionale beeldeffecten dragen bij aan muzieksfeer - 3

ISBN 978-3-00-035796-1, “Kraftwerk 3-D”, Ralf Hütter, e.a., Verlag Kling Klang, 2011, 96 pagina’s, € 20.

Tot en met 15 mei 2022 vindt in Museum Kunstpalast in Düsseldorf het deels interactieve muziek- en beeldevenement, elektronische apparatuur en 3D-voorstellingen plaats onder de titel “Electro. Von Kraftwerk bis Techno”. Het museum toont de ontwikkelingen uit de meer dan 100-jarige geschiedenis van de elektronische muziek. Kunstpalast, Ehrenhof 4-5, Düsseldorf, www.kunstpalast.de.