Tijdschrift Arsprototo met aandacht voor thema: beeld

14 april 2022

Nog maar kort geleden ontvingen wij een exemplaar van het zeer interessante en informatieve tijdschrift Arsprototo (2-2020) met een fascinerende aandacht voor het medium beeld in de kunst en cultuur. Op de titelpagina maakt de lezer kennis met de bijzondere optische illusie van een perspectivische beeldwisseling in een reliëfbeeld. Afhankelijk van de kijkhoek is bij het bekijken van het originele kunstwerk een portret van Jesus of van Maria te zien.

Tijdschrift Arsprototo met aandacht voor thema: beeld

Informatief tijdschrift Arsprototo (2-2020)

Dit kunstwerk maakt deel uit van de Collectie Werner Nekes met 25.000 fotografica- en flimische stukken uit een periode van vele honderden jaren ontwikkelingen van stilstaande en bewegende beelden. In deze publicatie is er uitgebreid aandacht voor de aankoop van deze collectie door bemiddeling en subsidie vanuit de organisatie “Cultuurstichting van de Duitse deelstaten”.

Het thema-artikel over Nekes bevat een schat aan afbeeldingen van collectiestukken en een aantal bijbehorende essays. Ook is er aandacht voor het oeuvre van filmregisseur Rainer Werner Fassbinder, voor een tweedelige betonnen sculptuur met afbeeldingen van de Chinese artiest Al Weiwei, voor het werk van enkele met deze cultuurstichting samenwerkende instituten en organisaties en voor getoonde kunstwerken in een aantal musea.

Tijdschrift Arsprototo met aandacht voor thema: beeld - 2

De interessante artikelen zijn geïllustreerd. De publicatie sluit af met een compacte beschrijving over de meer dan 100-jarige geschiedenis van de radio en het restauratie werk aan zwaar beschadigde schilderijen door een team van restaurateurs.

Kijk voor meer info over de verzameling van Werner Nekes op de volgende sites:
Theaterwissenschaftliche Sammlung Universität zu Köln (Slot Wahn), Burgallee 2, D-51147 Keulen, www.tws.phil-fak.uni-koeln.de.
Filmmuseum Potsdam,, Breite Strasse 1a, D-14467 Potsdam, www.filmmuseum-potsdam.de.
Deutsches Filminstitut & Filmmuseum, Schaumainkai 41, D-60596 Frankfurt am Main, www.dff.film.