Titelillustraties als kunstwerken

29 augustus 2017

In de speciale kunsttentoonstelling “Die Kunst des SPIEGEL” toonde het moderne Museum für Angewandte Kunst Frankfurt tot en met 17 april 2005 een bijzondere selectie van titelillustraties van het internationale opinietijdschrift DER SPIEGEL. De bekende illustraties op de titelpagina van de SPIEGEL hebben een lange traditie. Vijftig jaar geleden werd er gekozen voor een kleurrijke cover, die telkens ontworpen werd door een kunstenaar en gebaseerd werd op een actueel politiek, wetenschappelijk of economisch thema.

Titelillustraties als kunstwerken

The Art of DER SPIEGEL

Het opinieblad trok toonaangevende illustratoren aan. Kunstenaars als Braldt Bralds, Dieter Wiesmüller, Michael Matthias Prechtl Chris F. Payne, Ursula Arriens en Rafal Olbinski gelden en golden als de beste illustratoren ter wereld. Zij hebben in een periode van vijftig jaar het blad een zeer gewaardeerd gezicht gegeven. Ook nu nog zijn meerdere schetsen, schilderstukken, spotprenten en opinietekeningen juwelen van overdracht van een boodschap of een mening. Terecht zich zichtbaar in de getoonde originele illustraties, dat één beeld meer zegt dan duizend woorden.

De expositie toonde 200 illustraties, die door 60 illustratoren in opdracht zijn vervaardigd. De redactie van het blad heeft de traditie en succesformule van de kleurrijke illustraties vastgehouden. Het museum toonde telkens naast het originele werk ook de daadwerkelijke uitgave van het tijdschrift. Daarmee kreeg de bezoeker een prachtig beeld van de ontwikkelingen in het dagelijks leven met hoogte- en dieptepunten, met successen en teleurstellingen. Tevens tonen de samenstellers van de expositie voorbeelden van ontwerpen, die nooit officieel als coverillustratie verschenen. Voorts kreeg het museum de beschikking over de titels vanaf 1947 tot heden. In deze omvang waren de titelpagina’s nooit eerder te zien.

De expositie toonde ook een aantal driedimensionale modellen, die model stonden voor de titelpagina.
Het concept van de expositie zal ook in andere musea te zien zijn. Een omvangrijke en rijk geïllustreerde catalogus bevat een groot deel van de tentoongestelde titels. Beschrijvingen over de ontwerpers, tezamen met de afdrukken van het originele werk en de titelpagina’s, maken deze catalogus tot een rijk document met historische en hedendaagse kunstuitingen op basis van actuele onderwerpen en feiten.

ISBN 3 8327 9000 4, “The Art of DER SPIEGEL”, Stefan Aust en Stefan Kiefer, teNeues Verlag, 2004, 264 pagina’s.

Museum für Angewandte Kunst Frankfurt, Schaumainkai 17, D-60594 Frankfurt am Main.


Gerelateerde artikelen