Uniek fotoverhaal van Jacques Henri Lartigue

21 augustus 2017

Ter gelegenheid van de expositie “Jacques Henri Lartigue: Photographs 1901-1986” in de Hayward Gallery in Londen verscheen de forse catalogus “Lartugue - Album of a Century”. Dit wel heel bijzondere fotoboek geeft een uitstekend beeld van de artistieke gave van deze beroemde Franse fotograaf. Jacques Henri Lartigue (1894-1986) begon zijn loopbaan als fotograaf met een camera van zijn vader, waarmee hij zijn eerste foto’s maakte. Hij was toen zes jaar oud. Daarmee startte ook de vulling van zijn enorme collectie van vele duizenden foto’s.

Uniek fotoverhaal van  Jacques Henri Lartigue

Lartigue - Album of a century

Veel van deze opnamen werden afgebeeld in een groot aantal fotoboeken en zijn opgenomen in internationale verzamelingen van vooraanstaande verzamelaars en foto-instituten. Hij volgde met zijn fotocamera’s bijna een eeuw lang het Franse leven en genoot er met volle teugen van. Zijn beelden stralen zijn betrokkenheid van dichtbij en met oog voor details uit. Of het nu de intimiteit van een familie is, of het onpersoonlijke straatleven, of de inspanningen bij sport en spel, of de voortgang van de techniek, of het poseren voor de foto, Lartigue maakt er een levenswerk van en het resultaat plakt hij als een beeldverhaal in grote fotoalbums.

Bij de foto’s en op de bladen van het album schrijft hij zijn toelichtingen en gegevens over de opnamen. Zo ontstonden er honderden visuele beeldverhalen in zijn albums. De voorzijde van de forse en prachtig vormgegeven catalogus bevat een plaatje uit zijn omvangrijke oeuvre, dat bij nadere beschouwing meer dan alleen maar een straatbeeld oplevert. Lartigue gaf zijn complete collectie van 130 albums, tezamen met zijn prints en negatieven aan de Franse Staat.

Zijn collectie omvat het eerste album van zijn familie zelf uit 1880 tot en met zijn laatste zelf gemaakte album uit 1986 en de handgeschreven dagboeken. De catalogus geeft een uitstekend en boeiend beeld van het zeer interessante werk van deze beroemde Franse fotograaf. Tevens bevat de oeuvrecatalogus meerdere artikelen over het leven en het werk van Lartigue, samengesteld en geschreven door deskundigen.

Zij geven een chronologisch beeld van zijn ontwikkelingen als fotograaf. De catalogus en tevens fotoboek sluit af met een biografie en een lijst van exposities. Het omvangrijke fotoboek mag zeker gezien worden als een juweel onder de fotodocumenten van beroemde en gewaardeerde fotografen uit de 20e eeuw.

ISBN 0 500 54291 0, “Lartigue - Album of a century”, Martine d’Astier, Quentin Bajac en Alain Sayag, Thames & Hudson, 2004, 399 pagina’s.


Gerelateerde artikelen