Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (18a)

23 augustus 2020

Het bedenken van stripverhalen is een bijzondere gave van de betreffende strip- en comictekenaar. Het ontwerpen en realiseren van stripplaatjes die je kunt omkeren om het beeldverhaal te vervolgen is zeker een extra gave van de tekenaar en voor de liefhebber van de strip- en comicverhalen een belevenis. Een belangrijke en interessante vertegenwoordiger van de kunst en realisatie van omkeerbare stripverhalen is zonder twijfel Gustave Verbeek.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (18a)

Niet te geloven, ondersteboven!

De in Japan geboren Nederlands-Amerikaanse illustrator, kunstenaar, striptekenaar en cartoonist Gustave Verbeek (1867-1937), is vooral wereldbekend geworden door zijn omkeerbare en doorlopende stripverhalen. Hij bracht zijn kinderjaren door in Japan. Later studeerde hij kunst in Parijs. In 1900 emigreerde hij naar de Verenigde Staten om kort daarna samen te gaan werken met enige toonaangevende uitgevers van kranten en tijdschriften.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (18a) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (18a) - 3 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (18a) - 4
Voorbeeld uit de strip "Het sprookjespaleis met avonturen van Lovekins en Muffaroo" getekend door Gustave Verbeek in de periode 1903-1905. Ook Peter Newell is zeer bedreven in het tekenen van afbeeldingen met een magisch omkeereffect.

Enige jaren daarna trad hij in dienst van de New York Herald en ontwikkelde de beroemde stripverhalen “The Upside Downs of Little Lady Lovekins”, “Old Man Muffaroo”, “The Terrors of the Tiny Tads” en “The Loony Lyrics of Lulu”. De omkeerplaatjes van Gustave Verbeek zijn unieke creaties van getekende strips met een hoog gevoel voor spanning en magie en zijn eveneens van een grote artistieke waarde. Elk plaatje van het stripverhaal speelt met ons bijna ongecompliceerde systeem van kijken, beeldervaringen en -verrassingen. (Wordt vervolgd).

ISBN 90-6005-110-6, “Niet te geloven - ondersteboven”, Gustave Verbeek, Uitgeverij Erven Thomas Rap, 1976, 32 pagina’s.


Gerelateerde artikelen