Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (30c)

24 augustus 2021

Stereofotografie is in staat deze beperkingen te overschrijden. Het principe van het kijken met twee ogen wordt verklaard met behulp van de duimsprong. Op eenvoudige wijze kan een aangegeven experiment daar helderheid in geven. De stap van het principe van ruimtelijk zien naar de praktijk van stereofotografie is niet groot. In plaats van de ogen worden twee objectieven gebruikt met een onderlinge afstand van zes tot zeven centimeter.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (30c)

Anaglyfenbeeldtechniek voor 3D-foto’s

Door beide objectieven wordt gelijktijdig van het op te nemen beeld of de scène 2 afzonderlijke beelden gemaakt. Om van deze stereo-opname een ruimtelijk beeld te maken wordt een zogenoemde stereoscopische kijker gebruikt. De twee gelijktijdig opgenomen beelden wijken in perspectief gezien door een kleine verschuiving iets van elkaar af. Met de lenzen in de 3D-kijker wordt het complete beeld via onze ogen naar ons brein gestuurd en “vertaald” in een complete ruimtelijke 3D-voorstelling.

De lezer ziet alle voorafgaande stappen ook op tekeningen. De auteur bespreekt ook varianten van stereokijkers, zoals de lenzenstereoscoop, de spiegelstereoscoop en de prismakijker voor boven elkaar liggende stereobeelden. Het systeem van boven elkaar liggende plaatjes is bekend als het KMQ-3D-beeldsysteem en levert in het algemeen spectaculaire diepte plaatjes op. Ook het ribbeltjessysteem, bekend als de lenticulaire beeldtechniek, is uitgebreid besproken.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (30c) - 2
Van kunstenaar Shinkichi Tajiri is het fotografische kunstwerk “Omgekeerde wereld” in de publicatie “Anaglyfen” in een bijzondere bewerking als een omgekeerd driedimensionaal plaatje afgebeeld. In de mooie brochure “Stereoscopic views by Tajiri” zijn meerdere experimentele stereoscopische foto’s besproken en afgebeeld.

De 3D-holografische beeldtechniek is eveneens aangehaald. De algemene inleiding sluit af met informatie over het beroemde kijk- en amusementbeeldinstrument onder de naam Kaiser-Panorama. Alle onderwerpen beginnen met een compacte inleiding en bijbehorende 3D-beelden zijn toegelicht. Voor de liefhebbers van driedimensionale beeldtechnieken een leuke publicatie om kennis te maken met de mogelijkheden.

ISBN 90-6834-025-5, “Anaglyfen. Stereo-afbeeldingen rond kunst, wetenschap en techniek”, Dieter Lorenz, Aramith Uitgevers, 1987, 95 pagina’s + anaglyfenbril.